Otulająca i gorąca serowa zupa piwna. Nie przejdziesz obok niej obojętnie!

Ta zupa ma wszystko, co darzyć można szczerym uczuciem. Cebula? Jest! Czosnek? Jest! MASŁO? Jeeest! Ser? Jest! Piwo? Jest! Zatem nie pozostaje nam nic innego, jak zjeść kilka porcji i spokojnie poleżeć, by sadełko się zawiązało.

       

Serowa zupa piwna - składniki: 

  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 suszona papryczka chilli 
  • 50 g masła 
  • 50 g mąki pszennej 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 szklanki bulionu 
  • 1 szklanka piwa 
  • 400 g tartego cheddara 
  • świeży rozmaryn do ozdoby 
  • sól 
  • pieprz 

Serowa zupa piwna - przepis krok po kroku

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.
  2. Garnek ustaw na średnim ogniu i rozpuść masło.
  3. Dodaj cebulę, czosnek oraz pokruszoną papryczkę chilli i smaż, aż cebula stanie się szklista.
  4. Dodaj mąkę i smaż przez minutę, ciągle mieszając.
  5. Wlej mleko oraz bulion i dokładnie wymieszaj, aby całkowicie rozprowadzić zasmażkę.
  6. Doprowadź do wrzenia i gotuj około pięciu minut, często mieszając, aż zupa zgęstnieje.
  7. Następnie wlej piwo i dodaj starty ser.
  8. Gotuj dalej, stale mieszając, aż ser całkowicie rozpuści się w zupie - zajmie to około czterech-pięciu minut.
  9. Rozlej serową zupę piwną do misek i udekoruj świeżym rozmarynem.
Więcej o: