Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu I Przepisy HapsVod.pl!
Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu
REKLAMA
Haps
Jedzmy pieczarki! Są zdrowe i niskokaloryczne, a dobrze przyrządzone - po prostu pyszne. Dodajmy je do fileta z kurczaka, a z pewnością wyjdzie szybki i smaczny obiad. Przekonaliśmy was? No to Haps!
2
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Kurczak faszerowany pieczarkami - składniki:
3 piersi z kurczaka
50 g tartego żółtego sera
500 g pieczarek
1 cebula
4 łyżki oleju (2+2)
1 łyżeczka oregano
1 szklanka śmietanki 30 proc.
1 garść posiekanej natki pietruszki
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki pokrój w półplasterki, a cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i przesmaż cebulę, aż stanie się szklista. Dodaj pieczarki, dopraw je solą, pieprzem oraz łyżeczką oregano i smaż dalej, aż odparuje z nich cała woda. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż pieczarki do miseczki.
Piersi kurczaka połóż na płasko i natnij poziomo wzdłuż tak, aby na boku każdej piersi powstała kieszonka. Do każdej kieszonki nałóż po dwie łyżki smażonych pieczarek oraz odrobinę tartego sera i zepnij mięso wykałaczkami. Wierzch mięsa dopraw solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej pozostałe dwie łyżki oleju i obsmaż faszerowane piersi po 5 minut z każdej strony, aż mięso porządnie się zarumieni. Dodaj pozostałe pieczarki, wlej śmietankę i w razie potrzeby dopraw powstały sos solą. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość około 5 minut na wolnym ogniu. Gotowe danie posyp natką pietruszki.