Prosty, szybki i smaczny przepis na rurki ptysiowe

Pamiętacie z dzieciństwa rurki ptysiowe kupowane na wagę w cukierni? Jeśli tak, to mamy dobrą wiadomość - możecie je zrobić sami w domu! Co tam churros! Polska rurka ptysiowa bije ją na głowę. Choć oczywiście warto zjeść jedno i drugie. Bo desery są wspaniałe...

Rurka ptysiowa - Składniki: 

  • 125 ml mleka 
  • 125 ml wody 
  • 100 g masła (pokrojonego w kostkę) 
  • 200 g mąki pszennej 
  • 4 jajka 
  • szczypta soli

Dodatkowo: 

  • 1/3 szklanki brązowego cukru 
  • worek cukierniczy 
  • tylka (końcówka) cukiernicza z szerokim, okrągłym otworem 

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, wodę i masło umieść w niewielkim garnku i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i wsyp mąkę. Mieszaj energicznie, aż wszystkie składniki połączą się w jednolite ciasto i całość zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zdejmij garnek z ognia i przełóż ciasto do miski.
  2. Do ciepłego ciasta wbijaj po jednym jajku, dokładnie miksując za każdym razem do całkowitego połączenia składników. Następnie odstaw ciasto na 30 minut, aby nieco ostygło.  
  3. Po wskazanym czasie przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką z okrągłym otworem. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj około 8-centymetrowe paski ciasta, zachowując dość duże odstępy, ponieważ podczas pieczenia ciasto urośnie.  
  4. Wierzch ciasta posyp brązowym cukrem i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz 20-25 minut, aż paluszki nabiorą złotobrązowego koloru.   
Więcej o: