Jagodzianki z kruszonką - idealna przekąska o każdej porze dnia... i nocy

Dlaczego lepiej mówić "jagodzianki" zamiast "jagodzianka"? Odpowiedź jest prosta. Mówiąc "jagodzianki" macie dużo jagodzianek, a mówiąc "jagodzianka" macie jedną jagodziankę. Chyba, że macie jedną jagodziankę i w zanadrzu schowane "jagodzianki". O matko...

Jagodzianki z kruszonką - składniki:

Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
  • 70 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła

Składniki na kruszonkę:

  • 70 g białego cukru
  • 70 g mąki
  • 35 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 350 g jagód
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 1 jajko do posmarowania bułek

Jagodzianki z kruszonką - sposób przygotowania:

  1. W dużej misce umieść suche składniki - mąkę, drożdże, cukier oraz sól i dokładnie wymieszaj. Zrób niewielkie wgłębienie i wlej w to miejsce ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło, a następnie dodaj jajka.
  2. Wymieszaj, aż składniki zaczną się łączyć w kulę, a następnie przełóż całość na podsypany mąką blat i zagnieć jednolite i zwarte ciasto. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki.
  3. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią lub ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  4. W międzyczasie przygotuj jagody oraz kruszonkę.
  5. Jagody dokładnie umyj i osusz na sitku. Następnie wymieszaj je z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  6. Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i włóż do miski. Dodaj mąkę oraz cukier i utrzyj energicznie w palcach, aż składniki zaczną przypominać okruchy ciasta. Kruszonkę schowaj do lodówki do czasu użycia.
  7. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na 12 części (aby wszystkie części były równe użyj wagi kuchennej). Z każdej części uformuj okrągły placuszek, nałóż na jego środek dwie łyżki jagód, dokładnie zlep brzegi i uformuj podłużną bułeczkę. Tak przygotowane bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, miejscem łączeniem do dołu. Nakryj bułki ściereczką i odstaw na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  8. Po wskazanym czasie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem i posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
  9. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż jagodzianki się zarumienią.
Więcej o: