Król rodzinnych uroczystości, czyli ukochane ciasto Polaków - pleśniak

Haps prezentuje - kultowe, kochane i wiecznie na czasie pyszne ciasto pleśniak. Idealne na rodzinne uroczystości, niedzielny deser, poniedziałkowy deser, wtorkowy deser, środowy deser, czwartkowy deser, piątkowy deser, sobotni także... Nie możemy przestać jeść!

Ciasto pleśniak - składniki:

Na kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 1 czubata łyżka śmietany 12 proc.
  • szczypta soli

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki (lub 600 g świeżych owoców wymieszanych z 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej i 2 łyżkami cukru)
  • blaszka o wymiarach 20x30

Ciasto pleśniak - przygotowanie krok po kroku:

  1. Na początku przygotuj kruche ciasto. W dużej misce wymieszaj suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka oraz śmietanę i przesiekaj nożem wszystkie składniki, aż masa zacznie przypominać kruszonkę.
  2. Następnie szybko zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Podziel kulę ciasta na trzy części, każdą z nich owiń folią i schowaj na godzinę do lodówki.
  3. Pod koniec wskazanego czasu przygotuj bezę. Białka umieść w dużej misce i ubij na sztywną pianę - początkowo na wolnych obrotach, stopniowo zwiększając moc do najwyższych obrotów.
  4. Kiedy piana będzie już gęsta i sztywna, zacznij stopniowo dodawać cukier.
  5. Dodawaj go po jednej łyżce, dokładnie miksując za każdym razem, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej masy.
  6. Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną i jeszcze raz krótko zmiksuj.
  7. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Wyjmij ciasto z lodówki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach prosto do blaszki. Rozprowadź ciasto po całym dnie i lekko dociśnij.
  9. Na cieście rozprowadź dżem porzeczkowy, zetrzyj na jego wierzch kolejną porcję ciasta i równomiernie rozprowadź. Następnie wyłóż masę bezową i zetrzyj na nią ostatnią porcję ciasta.
  10. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut. Po upieczeniu pleśniak powinien się studzić w uchylonym piekarniku.
Więcej o:
Komentarze (20)
Król rodzinnych uroczystości, czyli ukochane ciasto Polaków - pleśniak
Zaloguj się
  • ida61

    Oceniono 3 razy 1

    to ciasto piekla moja babcia i mama juz w latach 1960-70, bylo to bardzo popularne ciasto na Pomorzu. Sernik nie byl taki popularny, jak tez placek z galaretka, makowiec czy jablecznik. inna wersja tego ciasta to tez ciasto kruche z owocami, marmolada ale bez piany z bialek.

  • niemamczasu

    Oceniono 3 razy 1

    Słyszałam o tym cieście, ale nigdy nie jadłam. U mnie w rodzinie to szarlotka była ulubionym ciastem.

  • tommms

    Oceniono 2 razy 0

    Dlaczego pleśniak nazywa się pleśniak? Ciężko mi przyjąć wytłumaczenie, że beza na nim wygląda jak pleśń. Na murzynka powinniśmy wobec tego mówić gó...ak.

  • haha-to-ja

    Oceniono 5 razy -1

    w kuluarach chodzą plotki u zamknieciu hapsa więc już niebawem radakcja wróci na plesniaka do radomia.

  • tuathla

    Oceniono 4 razy -2

    Nigdy nie słyszalam o takim cieście. W Polsce królem jest sernik najróżniejszej maści, jabłecznik lub najzwyklejszy placek z galaretką, o pleśniaku nikt nie słyszał, przynajmniej w wlkp

  • sieradz2

    Oceniono 3 razy -3

    Pleśniak? Czy aby to bezpieczne do jedzenia? Mamusia zawsze mi powtarzała, że jak coś spleśnieje to broń Boże nie jeść.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX