Królowa śniadań i kolacji, czyli pasta jajeczna na trzy sposoby

Pasta jajeczna jest pycha! Trudno znaleźć osobę, która jej nie zna. A jeśli już taką spotkacie, prosimy, nakarmcie ją tym najukochańszym frykasem, bo prawdopodobnie będzie to najlepszy dzień jej w życiu.

Pasta jajeczna z awokado - przepis

Składniki:

  • 5 jajek (ugotowanych na twardo)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku (lub świeżej kolendry)
  • sól
  • pieprz

Pasta jajeczna z awokado - przygotowanie:

  1. Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Awokado pokrój w kostkę, dodaj do jajek i polej od razu sokiem z limonki, aby nie ciemniało.
  3. Następnie dodaj oliwę, majonez, płatki chilli oraz szczypiorek i dokładnie wymieszaj.
  4. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami - przepis

Składniki:

  • 5 jajek (ugotowanych na twardo)
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami - przygotowanie:

  1. Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodaj suszone pomidory pokrojone w drobną kosteczkę, świeżą bazylię, ketchup oraz majonez i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Na koniec dopraw pastę solą oraz pieprzem.

Pasta jajeczna ze śledziem - przepis

Składniki:

  • 5 jajek (ugotowanych na twardo)
  • 2 filety śledziowe
  • 1/2 małego pora
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Pasta jajeczna ze śledziem - przygotowanie:

  1. Śledzie wymocz w wodzie przez godzinę, a następnie osusz i pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Pora pokrój w drobną kostkę, umieść na sitku i przelej wrzątkiem, aby zmiękł.
  3. Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Dodaj śledzie, pora, majonez, śmietanę oraz musztardę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA