Lemingtony, kokosanki, kostka kokosowa. Trzy nazwy, ale jeden przepyszny deser

Jednego jesteśmy pewni. Po tym przepisie życie nas wszystkich nie będzie już takie samo. Kokosanki, które zrobiliśmy w kuchni Hapsa, podbiły nasze serca i podniebienia. Uwielbiamy je i nie możemy przestać jeść. Właściwie robimy i jemy je cały czas...
Zobacz wideo

Kokosanki - przepis

Składniki na biszkopt:

  • 7 jajek
  • 250 g drobnego cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

  • 500 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
  • 60 g kakao
  • 50 g masła
  • 150 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • 250 g wiórków kokosowych
  • blaszka o wymiarach 20 x 30

Kokosanki - przygotowanie krok po kroku:

  1. Na początku przygotuj biszkopt (możesz go zrobić nawet dzień wcześniej). W dużej misce umieść jajka oraz drobny cukier i miksuj około 8-9 minut, aż masa mocno zgęstnieje i stanie się jasna i puszysta.
  2. Następnie przesiej do masy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz krótko zmiksuj do połączenia składników.
  3. Przelej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  4. Piecz około 25-30 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni.
  5. Upieczone ciasto ostudź przez 15 minut w blaszce, a następnie przełóż na kratkę, zdejmij papier do pieczenia i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotuj polewę. Żaroodporną miskę ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą.
  7. Wsyp do niej cukier puder, cukier waniliowy oraz kakao.
  8. Dodaj pokrojone na kawałki masło oraz gorącą wodę i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i powstanie jednolita, błyszcząca polewa.
  9. Ostudzony biszkopt pokrój w kostkę.
  10. Zanurzaj kostki biszkoptu w ciepłej, czekoladowej polewie, a następnie obtaczaj je w wiórkach kokosowych.
  11. Tak przygotowane kokosanki odłóż na kratkę do czasu, aż polewa zastygnie.
Więcej o:
Copyright © Agora SA