Kurczak pieczony na butelce piwa a'la Michał Szpak

W Kole Plotka Michał Szpak zdradził swój popisowy przepis na kurczaka pieczonego na butelce piwa. Tomasz z redakcji Haps.pl postanowił sprawdzić to danie podkręcając nieco oryginalną recepturę znanego muzyka. Jak wyszło? Przekonajcie się sami, smacznego!

Kurczak pieczony na butelce piwa a'la Michał Szpak - przepis:

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 1 jasne piwo
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Kurczak pieczony na butelce piwa a'la Michał Szpak - przygotowanie: 

  1. Kurczaka należy osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Następnie przyprawić solą i pieprzem na zewnątrz i w środku.
  2. By zrobić marynatę, połącz olej, sos sojowy, miód, musztardę oraz czosnek.
  3. Następnie postaw butelkę piwa w brytfance i nabij na nią kurczaka. Dokładnie nasmaruj mięso marynatą.
  4. Włóż do butelki gałązkę rozmarynu, która doda mięsu aromatu.
  5. Całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni Celsjusza i piecz przez około 75 minut.
  6. W trakcie pieczenia kilkukrotnie posmaruj kurczaka marynatą. Jeśli piwo nie będzie wypływało z butelki, wsyp do środka łyżeczkę soli. 
  7. Gotowego, soczystego kurczaka możesz podać z ziemniakami lub frytkami, a nawet w formie tacos. Nie martw się, jeśli skórka za mocno skarmelizuje się od miodu! W środku twój pieczony kurczak będzie bardzo soczysty.
Więcej o:
Komentarze (8)
Kurczak pieczony na butelce piwa a'la Michał Szpak
Zaloguj się
  • koment22

    Oceniono 4 razy 2

    Czyli kurczak pie...ny po prostu. Panie Szpak nie ładnie tak zżynać !

  • klamtusek

    Oceniono 1 raz 1

    Kurczak spalony na butelce piwa, chyba.

  • rozaliaroyale

    Oceniono 1 raz 1

    ten przepis na kurczaka nadzianego na butelkę , nadaje się tylko dla hamerykanów

  • a.k.traper

    0

    Nie jest to przepis a'la Michał Szpak, są też przepisy z puszką piwa i jest to typowy przepis angielski.
    Powinno być: natrzeć solą całego kurczaka na kilka godzin przed pieczeniem, do marynaty też można dodać rozmaryn i też doda aromatu, butelkę z piwem najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody i zmyć etykiety - nie dodają smaku.
    Ja nie piekę butelki tylko kurczaka i podlewam go piwem, czasem winem albo i wodą z cytryną, po upieczeniu podaję ze szklanką chłodnego piwa.
    Jeszcze lepszy wychodzi gdy wprowadzimy przyprawy pod skórę wraz z plasterkami cytryny.

  • piojo

    0

    te tatuaże......ochyda.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX