Koreańskie przysmaki Inessy Kim. Pierożki z wieprzowiną i krewetkami oraz pierożki z kimchi

Polacy kochają pierogi. Te z mięsem i ruskie królują przez cały rok na naszych stołach. Dziś z dumą prezentujemy koreański przysmak w wykonaniu uczestniczki Top Chefa, Inessy Kim - pierożki z wieprzowiną i krewetkami oraz pierożki z kimchi.
Zobacz wideo

Pierożki z wieprzowiną i krewetkami - przepis:

Składniki (na ok. 6-8 porcji):

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 190 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soku

Nadzienie:

  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 300 g dużych obranych krewetek
  • 1 pęczek dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Pierożki z wieprzowiną i krewetkami - przygotowanie:

  1. Ciasto: Rozpuść sól w wodzie. Do przesianej mąki wbij jajko, dodaj osoloną wodę, zagnieć gładkie ciasto. Włóż ciasto do woreczka foliowego, odłóż na 20-30 min, ponownie zagnieć.
  2. Nadzienie: Krewetki pokrój na kawałki, czosnek i imbir obierz i drobno posiekaj. Dymkę pokrój na mniejsze kawałki.
  3. W misce wymieszaj mieloną łopatkę, krewetki, czosnek, imbir, dymkę, sól, pieprz, sos sojowy i olej sezamowy. Można dodać odrobinę wina ryżowego.
  4. Ciasto podziel na mniejsze kawałki, rozwałkuj cienkie krążki o średnicy ok. 10 cm.
  5. Na środek każdego krążka nakładaj nadzienie i sklejaj pierożki.
  6. Gotuj małymi partiami przez 7-8 min.

Rady:

  • Można zrobić większą ilość pierożków i zamrozić.
  • Można też najpierw podsmażyć pierożki na cienkiej warstwie dobrze rozgrzanego oleju, po czym wlać na patelnię odrobinę wody, przykryć i dusić przez ok. 5 min.

Pierożki z kimchi - przepis:

Składniki:

Ciasto - jak z przepisu powyżej

Nadzienie:

  • 300 g tofu
  • 300 g kimchi
  • 5-7 suszonych grzybków shitake
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Pierożki z kimchi - przygotowanie:

  1. Grzybki wcześniej namoczyć, pokroić w paski, podsmażyć na odrobinie oleju.
  2. Kimchi pokroić na drobne kawałki.
  3. Rozdrobnić tofu, dodać kimchi, grzybki shitake, sos sojowy, olej sezamowy, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować cienkie krążki o średnicy ok. 10 cm.
  5. Na środek każdego krążka nakładać nadzienie, sklejać pierożki. Można zrobić większą ilość pierożków i zamrozić.
  6. Gotowanie: Do wrzącej wody wrzucić porcję pierożków (2 l na ok. 8-10 szt). Gotować, delikatnie mieszając, przez 7-8 min.
  7. Sos do pierożków: Wymieszać pół szklanki jasnego sosu sojowego z łyżką winą ryżowego i łyżeczką miodu. Można dodać drobno posiekany czosnek, odrobinę płatków chili gochugaru oraz/lub drobno posiekany imbir.
Więcej o:
Copyright © Agora SA