Krewetki z warzywami w sosie curry

W Japonii mawiają, że "nawet ruchliwe krewetki nigdy nie opuszczają swej rzeki". Wiemy jedno, my nie możemy opuścić żadnego posiłku z krewetkami, dlatego prezentujemy je w sosie curry z warzywami. Smacznego!

Krewetki z warzywami w sosie curry - przepis

Składniki:

  • 250 g surowych krewetek (mrożonych lub świeżych)
  • 250 g boczniaków
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 garść groszku cukrowego
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 2 łyżki sosu sojowego

Do podania:

  • ryż
  • świeża kolendra

Krewetki z warzywami w sosie curry - przygotowanie krok po kroku

  1. Krewetki rozmroź, obierz z pancerzyków i oczyść z jelit, które biegną wzdłuż tułowia (natnij lekko krewetkę, usuń czarną część i opłucz).
  2. Imbir drobno posiekaj, papryczkę chilli i czosnek pokrój w cienkie plasterki, boczniaki w paski, a groszek cukrowy w 2 cm kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
  3. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i przesmaż imbir, chilli i czosnek.
  4. Dodaj pastę curry i smaż około minuty.
  5. Następnie dodaj boczniaki oraz groszek cukrowy i smaż, aż grzyby zmiękną.
  6. Dodaj krewetki oraz pomidorki koktajlowe i dokładnie wymieszaj, aby składniki pokryły się pastą curry.
  7. Wlej mleczko kokosowe oraz wodę, doprowadź do wrzenia i duś potrawę na średnim ogniu około 2-3 minuty, aż krewetki stracą surowy kolor.
  8. Na koniec dopraw curry sokiem z limonki, syropem z agawy oraz sosem sojowym.
  9. Podawaj z ryżem i świeżą kolendrą.
Więcej o: