Makaron spaghetti w sosie cytrynowym, czyli nadmorski specjał prosto z Włoch

Wieść niesie, że cytryny z nadmorskiego Wybrzeża Amalfi są najwspanialsze na świecie. Dla przykładu, tort weselny Meghan Markle i Księcia Harrego został przygotowany z 200 owoców z tego pięknego miejsca! Nasza potrawa wymagała co prawda jednej, całkiem zwyczajnej cytryny ze sklepu, ale zapewniamy, że czegoś tak pysznego jeszcze nie jedliście. Słowo skautów!

Makaron spaghetti w sosie cytrynowym - przepis

  • 1 cytryna
  • 250 g spaghetti
  • 3/4 kubka śmietany 18 proc.
  • 6 łyżek masła
  • 3/4 kubka startego parmezanu lub pecorino
  • sól
  • młotkowany pieprz

Makaron spaghetti w sosie cytrynowym - przygotowanie krok po kroku:

  1. Zagotuj wodę, posól ją i wrzuć makaron. Gotuj, aż makaron będzie al dente. Kilka minut przed odcedzeniem odlej pół kubka wody z gotowania.
  2. Zetrzyj skórkę z połowy cytryny, a z drugiej zetnij dwa paski obieraczką do warzyw i pokrój je w cienkie słupki potrzebne do dekoracji. Wyciśnij sok z cytryny na przynajmniej dwie łyżki stołowe.
  3. Na rozgrzaną patelnię wrzuć startą skórkę i wlej śmietanę. Dokładnie wymieszaj i zagotuj przez dwie minuty na małym ogniu.
  4. Następnie dodawaj masło po jednej łyżce, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej emulsji i dodaj wodę z gotowania makaronu. Zagotuj całość.
  5. Na patelnię z sosem przełóż makaron z garnka za pomocą szczypiec i dokładnie wymieszaj. Dodaj szczyptę soli.
  6. Wsyp część startego sera i przemieszaj, a następnie dodaj resztę.
  7. Na koniec wlej dwie łyżki soku z cytryny, dodaj cienkie paseczki skórki i całość wymieszaj.
  8. Przełóż na talerz, udekoruj resztą paseczków ze skórki cytryny i posyp pieprzem. Smacznego!
Więcej o: