Kopytka z pesto pietruszkowym prezentuje szef kuchni Michał Toczyłowski [Prosty Sposób Na]

Kopytka to bez wątpienia jedno z najwspanialszych kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. W dzisiejszym odcinku "Prosty Sposób Na" Michał Toczyłowski zaserwuje nam nieco inną odsłonę potrawy, czyli kopytka z pesto pietruszkowym. Smacznego!
Zobacz wideo

Kopytka z pesto pietruszkowym - przepis:

Na kopytka:

  • 500 g ugotowanych/upieczonych ziemniaków
  • 50 g mąki pszennej + 50 g opcjonalnie
  • 1-2 jajka

Na pesto:

  • 50 g natki pietruszki
  • 25 g prażonych płatków migdałów lub prażonych orzechów laskowych
  • sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku
  • 50 g startego parmezanu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  •  sól i pieprz

Kopytka z pesto pietruszkowym - przygotowanie krok po kroku:

  1. Zacznij od pesto. Natkę pietruszki, prażone orzechy, sok z cytryny, czosnek i oliwę zblenduj na jednolitą masę. Dopraw solą, pieprzem i połową parmezanu. Odstaw do lodówki.
  2. Teraz czas na kopytka. Ziemniaki dokładnie przeciśnij przez praskę. Jeśli dostrzeżesz większe kawałki, przeciśnij ziemniaki przez praskę jeszcze raz.
  3. Następnie wymieszaj je z jednym jajkiem i mąką pszenną. Przygotuj jedno "kopytko" i zagotuj. Jeśli będzie się rozpadać, dodaj do masy jeszcze jedno jajko i mąkę. Sprawdź ponownie na jednym "kopytku". Powinno być dobrze, a jeśli wciąż nie jest, dodaj więcej mąki.
  4. Gotowe ciasto na kopytka zroluj w wałek, a następnie tnij pod skosem, tworząc małe romby.
  5. Tak przygotowane kopytka gotuj we wrzącej osolonej wodzie.
  6. Ugotowane kopytka podawaj z pesto pietruszkowym, posypane resztą startego parmezanu. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA