Kopytka z pesto pietruszkowym prezentuje szef kuchni Michał Toczyłowski [Prosty Sposób Na] I Przepisy HapsVod.pl!
Kopytka z pesto pietruszkowym prezentuje szef kuchni Michał Toczyłowski [Prosty Sposób Na]
REKLAMA
Haps
Kopytka to bez wątpienia jedno z najwspanialszych kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. W dzisiejszym odcinku "Prosty Sposób Na" Michał Toczyłowski zaserwuje nam nieco inną odsłonę potrawy, czyli kopytka z pesto pietruszkowym. Smacznego!
2
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Kopytka z pesto pietruszkowym - przepis:
Na kopytka:
REKLAMA
500 g ugotowanych/upieczonych ziemniaków
50 g mąki pszennej + 50 g opcjonalnie
1-2 jajka
Na pesto:
50 g natki pietruszki
25 g prażonych płatków migdałów lub prażonych orzechów laskowych
sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku
50 g startego parmezanu
100 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz
Kopytka z pesto pietruszkowym - przygotowanie krok po kroku:
Zacznij od pesto. Natkę pietruszki, prażone orzechy, sok z cytryny, czosnek i oliwę zblenduj na jednolitą masę. Dopraw solą, pieprzem i połową parmezanu. Odstaw do lodówki.
Teraz czas na kopytka. Ziemniaki dokładnie przeciśnij przez praskę. Jeśli dostrzeżesz większe kawałki, przeciśnij ziemniaki przez praskę jeszcze raz.
Następnie wymieszaj je z jednym jajkiem i mąką pszenną. Przygotuj jedno "kopytko" i zagotuj. Jeśli będzie się rozpadać, dodaj do masy jeszcze jedno jajko i mąkę. Sprawdź ponownie na jednym "kopytku". Powinno być dobrze, a jeśli wciąż nie jest, dodaj więcej mąki.
Gotowe ciasto na kopytka zroluj w wałek, a następnie tnij pod skosem, tworząc małe romby.
Tak przygotowane kopytka gotuj we wrzącej osolonej wodzie.