Sypane ciasto ze śliwkami i jabłkami. Wersja FIT dla liczących kalorie

Ciasto ze śliwkami mogłoby przybić sobie piątkę z zupą pomidorową. Większość z nas lubi ten deser, który przypomina niewinne dzieciństwo. Chyba, że śliwki pochodziły z drzewa sąsiada. Wtedy już nie takie niewinne.
Zobacz wideo

Sypane ciasto ze śliwkami i jabłkami - przepis:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego (roztopionego)
  • 1 kg śliwek
  • 2 jabłka

Sypane ciasto ze śliwkami i jabłkami - przygotowanie krok po kroku:

  1. Śliwki i jabłka pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z 1/2 łyżeczki cynamonu oraz 1/2  łyżeczki imbiru.
  2. W osobnej misce wymieszaj suche składniki – mąkę owsianą, mielone orzechy włoskie, kaszę mannę, ksylitol, proszek do pieczenia oraz pozostały cynamon i imbir. Po wymieszaniu podziel suche składniki na trzy części.
  3. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód tortownicy nasyp 1/3 suchych składników. Następnie wyłóż połowę owoców i rozprowadź je równomiernie po całej tortownicy. Na owoce nasyp kolejną część suchych składników, nałóż resztę owoców i następnie resztę suchych składników. Wierzch ciasta polej równomiernie roztopionym olejem kokosowym.
  4. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około godzinę. Przed pokrojeniem ostudź.
Więcej o:
Copyright © Agora SA