Tarta hamburgerowa - hit internetu prosto z piekarnika

Są takie dni, gdy z jednej strony masz ochotę na tartę, ale z drugiej zjadłbyś hamburgera. Dlatego Haps spieszy z pomocą! A może by tak przygotować na obiad tartę hamburgerową? I wtedy wilk syty i Manchester City...

Tarta Hamburgerowa - przepis

Składniki:

  • 1 gotowy spód na tartę
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 150 g tartego cheddara
  • 2 ogórki kiszone

Do ozdoby:

  • ketchup
  • majonez
  • sałata lodowa

Dodatkowo:

  • forma na tartę o średnicy 26-28 cm
  • papier do pieczenia
  • ryż do obciążenia kruchego spodu (ok. 1 kg)

Tarta Hamburgerowa - przygotowanie:

  1. Gotowym ciastem na tartę wyłóż formę na tartę i przytnij nadmiar ciasta wystający poza foremkę. Ponakłuwaj ciasto widelcem, rozłóż na nim papier do pieczenia i nasyp na wierzch suchy ryż, aby obciążyć ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Po wskazanym czasie zdejmij z ciasta papier do pieczenia wraz z obciążeniem i dopiekaj kolejne 5 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj farsz mięsny. Na suchej patelni podsmaż surowy boczek, aż wytopi się z niego cały tłuszcz, a mięso stanie się chrupiące. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki i dodaj na patelnię. Smaż, aż cebula stanie się szklista. Następnie dodaj mięso mielone i dopraw je porządnie solą oraz pieprzem. Kiedy mięso się zarumieni dodaj pomidory z puszki i duś całość, aż odparuje nadmiar płynu i farsz stanie się gęsty (około 5-7 minut). Zdejmij patelnię z ognia i lekko ostudź farsz.
  3. Następnie przygotuj masę serową. W misce wymieszaj jajko z mlekiem, musztardą oraz szczyptą soli i pieprzu. Dodaj mozzarellę oraz cheddar i dokładnie wymieszaj całość.
  4. Na wstępnie upieczone ciasto na tartę wyłóż farsz mięsny. Na farszu rozłóż plasterki ogórków kiszonych, a na wierzchu rozprowadź równomiernie masę serową. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 25 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.
  5. Upieczoną tartę ozdób ketchupem oraz majonezem (możesz w tym celu użyć worków cukierniczych) i posyp pociętą w drobne paseczki sałatą lodową.
Więcej o: