Tarta hamburgerowa - hit internetu prosto z piekarnika I Przepisy HapsVod.pl!
Tarta hamburgerowa - hit internetu prosto z piekarnika
REKLAMA
Haps
Są takie dni, gdy z jednej strony masz ochotę na tartę, ale z drugiej zjadłbyś hamburgera. Dlatego Haps spieszy z pomocą! A może by tak przygotować na obiad tartę hamburgerową? I wtedy wilk syty i Manchester City...
3
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Tarta Hamburgerowa - przepis
Składniki:
REKLAMA
1 gotowy spód na tartę
400 g mielonej wołowiny
100 g wędzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 jajko
5 łyżek mleka
1 łyżeczka musztardy
100 g tartej mozzarelli
150 g tartego cheddara
2 ogórki kiszone
Do ozdoby:
ketchup
majonez
sałata lodowa
Dodatkowo:
forma na tartę o średnicy 26-28 cm
papier do pieczenia
ryż do obciążenia kruchego spodu (ok. 1 kg)
Tarta Hamburgerowa - przygotowanie:
Gotowym ciastem na tartę wyłóż formę na tartę i przytnij nadmiar ciasta wystający poza foremkę. Ponakłuwaj ciasto widelcem, rozłóż na nim papier do pieczenia i nasyp na wierzch suchy ryż, aby obciążyć ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Po wskazanym czasie zdejmij z ciasta papier do pieczenia wraz z obciążeniem i dopiekaj kolejne 5 minut.
W międzyczasie przygotuj farsz mięsny. Na suchej patelni podsmaż surowy boczek, aż wytopi się z niego cały tłuszcz, a mięso stanie się chrupiące. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki i dodaj na patelnię. Smaż, aż cebula stanie się szklista. Następnie dodaj mięso mielone i dopraw je porządnie solą oraz pieprzem. Kiedy mięso się zarumieni dodaj pomidory z puszki i duś całość, aż odparuje nadmiar płynu i farsz stanie się gęsty (około 5-7 minut). Zdejmij patelnię z ognia i lekko ostudź farsz.
Następnie przygotuj masę serową. W misce wymieszaj jajko z mlekiem, musztardą oraz szczyptą soli i pieprzu. Dodaj mozzarellę oraz cheddar i dokładnie wymieszaj całość.
Na wstępnie upieczone ciasto na tartę wyłóż farsz mięsny. Na farszu rozłóż plasterki ogórków kiszonych, a na wierzchu rozprowadź równomiernie masę serową. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 25 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.
Upieczoną tartę ozdób ketchupem oraz majonezem (możesz w tym celu użyć worków cukierniczych) i posyp pociętą w drobne paseczki sałatą lodową.