Bałkański specjał w naszej kuchni - Ajvar

Ten genialny dodatek do potraw rozkochał w sobie podniebienia na całym świecie. Ajvar, nazywany "bałkańskim kawiorem" pasuje do wielu potraw. My zdecydowaliśmy się na wersję bardziej macedońską, bo dodaliśmy bakłażana, ale odmian jest wiele. Jednego jesteśmy pewni - nasz ajvar zniknął w rekordowym tempie. Smacznego!
Zobacz wideo

Składniki - Ajvar:

  • 1,5 kg czerwonej papryki
  • bakłażan
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

Przygotowanie - Ajvar:

  1. Bakłażana, paprykę i obraną cebulę ułóż na blaszce z papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach.
  2. Gdy bakłażan i cebula zmiękną, wyjmij je i zostaw paprykę aż jej skórka się przypiecze. Następnie oczyść ją ze skórki i pozbądź się gniazda nasiennego.
  3. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę, usuń pestki i pokrój wedle uznania.
  4. Resztę warzyw również pokrój i włóż do garnka. Dodaj pokrojony lub wyciśnięty czosnek, oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny i całość uduś na wolnym ogniu ok. 20 minut, tak żeby z całości odparowała woda.
  5. Zawartość garnka potraktuj tłuczkiem do ziemniaków, ale nie na jednolitą masę. Dodaj sól, pieprz i gotowe!
Więcej o:
Copyright © Agora SA