Ugotowany makaron odcedzasz i jeszcze płuczesz wodą? To nie zawsze dobry pomysł [WYJAŚNIAMY]

Odcedzanie i porządne przelewanie ugotowanego makaronu zimną woda, to sposób postępowania, który wielu z nas wyniosło z rodzinnego domu. Nie każdy rodzaj makaronu powinniśmy jednak traktować w ten sposób.

Chcesz, by twój makaron był perfekcyjny? W takim razie musisz powstrzymać się od bezrefleksyjnego przelewania go zimną wodą po odcedzeniu. Dlaczego?

Robisz z sosem? Nie polewaj zimną wodą

Jeśli tuż po ugotowaniu zamierzasz połączyć makaron z sosem (który zapewne podgrzewa się na sąsiednim palniku) nie przelewaj go zimną wodą. W ten sposób na jego powierzchni pozostanie skrobia, dzięki której sos lepiej się z nim połączy, a nie będzie spływał.

W tym celu warto również zachować nieco wody z gotowania makaronu - wystarczy około pół szklanki. Dzięki temu będziemy mogli, w razie potrzeby, rozrzedzić nieco sos.

By ułatwić sobie zadanie, możecie po prostu postawić sitko lub durszlak, do którego zamierzacie przelać makaron, na mniejszym garnku. Zostanie w nim część wody, której będziecie mogli użyć do sosu.

Jak odcedzać makaronJak odcedzać makaron Fot. iStock

Sprawdź nasz przepis na prawdziwe spaghetti carbonara w sześciu krokach:

Wyjątki od reguły

I od tej reguły są jednak - jak to zwykle bywa - pewne wyjątki. Przelać zimną wodą powinniśmy makaron, który zamierzamy później dodać do zupy lub sałatki. Zwłaszcza w tym ostatnim przypadku nie zależy nam na tym, żeby się nam zbytnio kleił, wręcz przeciwnie.

Przelewać zimną wodą warto również makaron ryżowy. Wszystko przez to, że po ugotowaniu klei się nawet bardziej niż ten z pszenicy.

Więcej o:
Komentarze (2)
Ugotowany makaron odcedzasz i jeszcze płuczesz wodą? To nie zawsze dobry pomysł [WYJAŚNIAMY]
Zaloguj się
  • hens

    0

    Autor tą teorię powziął z autopsji ?
    ...................czyżby wypłukał sobie mózg i dlatego zaczął pisać podobne androny ????? !

  • paseo

    0

    Wasi czytelnicy to idioci ???

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX