Najłatwiejszy domowy chleb razowy - z 5 składników, bez zakwasu, bez zagniatania [PRZEPIS]

Przygotowanie domowego chleba jest trudne? Nie tego. Poniższy przepis na domowy chleb razowy jest tak łatwy, że zrobisz go, nawet jeśli w kuchni zazwyczaj nic ci nie wychodzi.

Domowy chleb razowy - bez zakwasu też się uda!

Też masz poczucie, że wszyscy teraz świetnie znają się na pieczeniu chleba? Pewnie masz przynajmniej jednego znajomego, który samodzielnie robi zakwas i na jego bazie piecze domowy chleb - podobno "najlepszy"? A może już próbowałeś zrobić własny zakwas i chleb, ale w międzyczasie coś poszło (bardzo) nie tak i od tej pory już nigdy o tym nie wspominałeś?

Jeśli dobrze to znasz, mamy dla ciebie ratunek - chleb, który robi się łatwiej niż większość ciast. Wystarczy tylko wymieszać razem pięć składników (plus dodatki w postaci przypraw lub pestek, jeśli masz na nie ochotę), przelać do foremek, poczekać, aż wyrośnie i włożyć do piekarnika. I tyle. Nie trzeba niczego wyrabiać, niepotrzebny jest zakwas. Po prostu mieszasz i pieczesz.

Najłatwiejszy domowy chleb razowy - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg mąki razowej
  • 0,5 litra ciepłej, ale nie gorącej wody
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżki drożdży suszonych lub instant

Opcjonalnie: ulubione dodatki, np. zioła lub pestki (u nas dyni i słonecznika)

Domowy chleb razowy krok po kroku:

  1. Przygotuj dwie foremki o wymiarach 20x7 cm - wysmaruj je masłem i wysyp mąką lub otrębami.
  2. Mąkę wymieszaj w sporej misce z drożdżami i solą oraz ewentualnie ulubionymi dodatkami.
  3. Do wody dodaj miód i mieszaj, aż się połączą.
  4. Wlej wodę z miodem do mąki i wymieszaj łyżką do połączenia składników.
  5. Gotową masę przelej do przygotowanych wcześniej foremek. Odstaw je w ciepłe miejsce (przykryte folią spożywczą) na ok. 1 godzinę. W połowie czasu sprawdź, czy chlebek już urósł - może się okazać, że już można go wstawiać do piekarnika.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza (górna i dolna grzałka). Wstaw chleby na środkową półkę i piecz przez ok. 40 minut.
  7. Gdy będzie gotowy, wyjmij z foremki i studź na kratce.
  8. Jeśli spód jest jeszcze nieco miękki, możesz położyć chleby do góry nogami pod górną grzałką piekarnika i dopiekać przez kilka minut, aż stwardnieje.
  9. Gotowe - już możesz jeść!

Chleb razowy domowej roboty - jak to smakuje?

Chleb ma chrupiącą skórkę, ale jego miąższ jest miękki. Da się wyczuć, że jest zrobiony na bazie drożdży, a nie zakwasu, ale smak ten nie jest dominujący. Naszym zdaniem idealnie pasują do niego pestki dyni i słonecznika (wystarczy też sam słonecznik).

Najlepszy jest tuż po upieczeniu, ale póki co wiemy, że po trzech dniach - owinięty bawełnianą ściereczką - smakuje wciąż dobrze. Jedynie z wierzchu nieco obsycha. Polecamy!

Więcej o: