Zabrakło bułki tartej? Zastąpi ją jeden tani składnik, który na pewno masz w domu

Wyobraź sobie taką sytuację: kotlety schabowe masz już rozbite i przyprawione. W misce czeka jajko, a na patelni zaczynasz rozgrzewać tłuszcz. Ale... nie ma bułki tartej, której potrzebujesz do panierki! Nie martw się - są zamienniki.
Zobacz wideo

I nie, nie chodzi o to, żeby przygotować kotlety bez panierki - choć to na pewno zdrowsza opcja. Przecież nieodłącznym elementem każdego prawdziwego kotleta schabowego jest właśnie złocista, chrupiąca panierka, która otacza miękkie i soczyste mięso.

Ten składnik na pewno masz w szafce

Jeden z użytkowników forum Kuchnia poradził, czym zastąpić bułkę tartą. Okazuje się, że jego zamiennik przyda się nie tylko do panierowania, ale i jako dodatek do gotowanej brukselki, fasolki czy kalafiora.

Gdy mi zabrakło bułki tartej, której potrzebowałem do przyrumienienia na maśle, a następnie polania tym ugotowanej brukselki, wpadłem na pomysł, który polecam, bo okazał się bardzo udany. Otóż zamiast niej użyłem zmielonych (młynkiem do kawy) płatków owsianych.

Płatki owsiane wystarczy zmielić w młynku do kawy lub zblendować, by powstał dobry zamiennik dla bułki tartejPłatki owsiane wystarczy zmielić w młynku do kawy lub zblendować, by powstał dobry zamiennik dla bułki tartej Fot. Shutterstock

Okazuje się, że ten sposób stosuje więcej użytkowników forum. Jedna z uczestniczek dyskusji pisze:

Potwierdzam. Już od kilku lat używam płatków owsianych zamiast bułki tartej. Rozdrabniam blenderem tak, żeby były podobne do bułki. Płatki bardzo dobrze spisują się jako panierka, bo nie wchłaniają tyle tłuszczu, co bułka tarta i nie przypalają się tak łatwo, a panierka z nich jest bardziej chrupiąca.

Nie tylko bułka i płatki

Niektórzy użytkownicy dzielą się również innymi pomysłami na zamienniki bułki tartej, które stosują osobiście. Jeden radzi zastąpić ją zmielonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi (najlepiej wybrać drobne lub nieco je zmielić). Już widzimy drobiowe kotleciki w takiej kokosowej panierce...

Inna uczestniczka dyskusji narzeka na cenę bułki tartej bezglutenowej. Radzi, by zamiast niej użyć rozgniecionych płatków kukurydzianych (potwierdzamy, to działa - najszybciej jest zmielić je na przykład w blenderze) albo kukurydzianego grysu - zapewne chodzi o polentę. Niekiedy korzysta również z bezglutenowych otrębów.

Co do pasztetu i kotletów mielonych?

Choć płatki owsiane i kukurydziane, a także zmielone migdały będą idealną panierką, nie zastąpią bułki tartej w każdym przypadku. A przecież używa się jej również do przyrządzania kotletów mielonych czy pasztetów (do tych ostatnich można użyć również namoczonej w mleku, wodzie lub bulionie czerstwej bułki).

W przypadku kotletów i pasztetów bułkę można zastąpić także ugotowaną, ostudzoną, a następnie zmieloną kaszą jaglaną. Jest kleista, nie za twarda, a do tego neutralna w smaku i zdrowa. Dobrze połączy składniki i sprawi, że gotowe danie będzie soczyste i miękkie.

W przypadku pasztetów bułkę tartą można także zastąpić kaszą manną. Wystarczy, że nasypiesz jej do masy mięsnej i odstawisz na ok. 10 minut. Po tym czasie musisz sprawdzić, czy masa zgęstniała. Jeśli jest nadal za rzadka, czynność trzeba powtórzyć tyle razy, aż konsystencja będzie ci odpowiadała.

Znacie jeszcze jakieś zamienniki bułki tartej? Jeśli tak, swoimi sposobami na to, czym można ją zastąpić, podzielcie się z nami w komentarzach pod tym tekstem.

Copyright © Agora SA