Naukowcy ostrzegają. Ścierki kuchenne to siedlisko bakterii, które mogą wywoływać zatrucia pokarmowe

Naukowcy wykazali, że nasze kuchenne ściereczki z materiału mogą być siedliskiem bakterii, powodujących zatrucia pokarmowe. Najgorzej jest w domach, w których mieszkają duże rodziny i w tych, w których je się mięso.

Naukowcy z Uniwersytetu na Mauritiusie przebadali 100 materiałowych ściereczek kuchennych wielokrotnego użytku, jakie większość z nas ma w swoich domach. Ściereczki były wcześniej używane przez około miesiąc. Wyniki badania przedstawiono w 2018 roku na corocznym spotkaniu American Society for Microbiology - międzynarodowej organizacji mikrobiologów.

Bakterie z toalety

Na mniej więcej połowie z przebadanych ściereczek naukowcy znaleźli kilka typów potencjalnie szkodliwych dla nas bakterii. W tym gronie wyszczególniono zwłaszcza: E.coli (bakterie pochodzące przede wszystkim z ludzkich i zwierzęcych odchodów), a także enterokoki i bakterie z gatunku Staphylococcus epidermidis, należącego do gronkowców. Wszystkie te bakterie, jeśli przedostaną się do jedzenia, mogą wywoływać poważne zakażenia pokarmowe.

Więcej bakterii na ściereczkach wykrywano szczególnie w dwóch przypadkach. Po pierwsze w tych domach, w których mieszkały liczniejsze i wielopokoleniowe rodziny (z dziećmi i osobami starszymi). Dwa ostatnie w wymienionych wcześniej rodzajów bakterii znajdowano zaś przede wszystkim na ściereczkach w tych domach, w których jada się mięso.

"Kolonizacji" ściereczek przez patogeny sprzyjało również to, że mieszkańcy nie dosuszali ich po tym, jak zostały zamoczone. Bakterie "chętniej" rozwijały się również na tych ściereczkach, których używano do wielu celów, np. wycierania rąk, blatów i talerzy.

Należy odradzać korzystanie ze ściereczek kuchennych wielokrotnego użytku oraz z mokrych ściereczek - powiedziała Dr Susheela Biranjia-Hurdoyal, kierująca badaniem. - Większe rodziny z dziećmi i osobami starszymi powinny szczególnie uważać na higienę w kuchni.

Na szczęście ściereczki okazały się o wiele mniej "wdzięcznym" siedliskiem dla bakterii niż na przykład gąbki do naczyń (więcej na ten temat).

Jak korzystać ze ściereczek, żeby uniknąć zakażenia?

Jako alternatywę dla ścierek wielokrotnego użytku, naukowcy polecają ręczniki papierowe.Jako alternatywę dla ścierek wielokrotnego użytku, naukowcy polecają ręczniki papierowe. Fot. Your Best Digs/ flick.com (CC BY 2.0; https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

By ograniczyć bakteriom możliwość kolonizowania naszych ściereczek, najlepiej wymieniać je regularnie. Miesiąc (jak cytowanym w badaniu), czy nawet dwa tygodnie, to zdecydowanie za długo. W przypadku ręczników mikrobiolodzy doradzają częstą wymianę i tak samo często powinniśmy zmieniać również kuchenne ściereczki.

Dodatkowo każda ze ściereczek kuchennych powinna być przeznaczona do konkretnego celu. Jeśli nie masz ich zbyt wielu, na pewno oddziel tę do wycierania rąk od tej, której używasz np. do osuszania warzyw i owoców czy przecierania talerzy. Naukowcy prowadzący badanie zalecają jednak, żeby - gdzie to jest tylko możliwe - korzystać z jednorazowych ręczników papierowych.

Żeby pozbyć się bakterii, używane ściereczki powinniśmy prać w odpowiedniej temperaturze. Wystarczy 60 stopni Celsjusza, ale - jeśli jest to możliwe - lepiej przynajmniej raz na jakiś czas wygotować je w 90 stopniach.

Więcej o:
Skomentuj:
Naukowcy ostrzegają. Ścierki kuchenne to siedlisko bakterii, które mogą wywoływać zatrucia pokarmowe
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX