Po czym poznać, że ser pleśniowy się zepsuł? Mistrzyni serowarstwa wyjaśnia. To proste

Zepsute jedzenie zwykle bardzo łatwo rozpoznać. Wystarczy, że pojawi się na nim pleśń. Jak jednak sprawdzić, czy produkt jest świeży w przypadku sera... pleśniowego? Okazuje się, że to całkiem łatwe.

Po czym poznać, że produkty spożywcze nie nadają się już do jedzenia? Na pewno po tym, że tracą swoją pierwotną konsystencję oraz przyjemny wygląd i zapach. Kiedy dodatkowo pojawia się na nich pleśń, to znak, że powinny znaleźć się w koszu na śmieci.

Problem pojawia się wtedy, kiedy mamy do czynienia z produktem, który z założenia powinien być spleśniały. Dobrym przykładem jest ser pleśniowy.

Czy woda może się zepsuć? [NaZdrowie]

Popsuty ser pleśniowy wygląda trochę inaczej

Jak wyjaśniła portalowi "The Takeout" Carie Wagner, jedyna mistrzyni serowarstwa w amerykańskim stanie Wisconsin, nie jest to wcale taka trudna sztuka. Wystarczy jedynie uważnie przyjrzeć się kawałkowi sera. Jest zepsuty, jeśli pojawiła się na nim pleśń w innym kolorze lub kształcie (zwłaszcza szara lub czarna albo w postaci "kłaczków"), a także wtedy, kiedy miąższ sera zacznie się zabarwiać na inny kolor, zwłaszcza na żółty, pomarańczowy lub różowy. Niepokój powinna również wzbudzić "oślizgła" powierzchnia oraz nieapetyczny zapach lub zły smak sera.

Dobry ser pleśniowy powinien mieć zdaniem specjalistki kolor od białego po kremowy, wyraźnie zarysowane żyłki niebieskiej lub zielonej pleśni (jeśli jest to ser tego rodzaju) i lekko "amoniakowy" zapach. Serowarka radzi, by nie kupować go od razu w nadmiarze. Wystarczy około 20 dkg, które powinniśmy zjeść w przeciągu 1-2 tygodni.

Nie tylko ser

Wątpliwości konsumentów odnośnie do czasu przydatności do spożycia budzi nie tylko ser. Ostatnio odpowiadaliśmy na pytanie, jak długo można jeść resztki z obiadu. Zdaniem specjalistów w naszej lodówce nie powinny stać one dłużej niż 3-4 dni, a w zamrażalniku maksymalnie 3-4 miesiące (więcej na ten temat: Jak długo można jeść resztki z obiadu - z lodówki i zamrożone? Krócej niż je większość z nas).

Nieco dłużej, niż podaje producent, można za to pić mleko UHT (Mleko na drzwiach lodówki to zły pomysł? Ekspertka rozwiewa wątpliwości: "Drzwi to oczywiste miejsce") i jeść suche produkty takie jak makarony czy kasza (Suche produkty można jeść nawet przez kilka lat po upływie daty ważności. Które wytrzymają najdłużej?). Wiecie, że dobrze zabezpieczony suchy ryż może przetrwać nawet 30 lat i nadal nadawać się do jedzenia?

Po więcej przydatnych porad kulinarnych i żywieniowych zapraszamy do naszego działu "Porady".

***

Tydzień na Gazeta.pl. Tych materiałów nie możesz przegapić! SPRAWDŹ >>

Więcej o: