Prosty trik na ścieranie sera na tarce tak, by zrobić to szybciej i bez brudzenia

Lubisz jeść starty żółty ser, ale nie cierpisz ścierać go na tarce, bo przywiera do jej powierzchni i ciężko ją później umyć? Jest prosty sposób na to, by zrobić to szybciej i bez brudzenia.

Wiele osób bardzo lubi posypywać startym żółtym serem pizzę, spaghetti czy inne potrawy. Jednocześnie wielu nie znosi mozolnego ścierania go na tarce. Tymczasem wystarczy zastosować dwa naprawdę bardzo proste triki, żeby ułatwić sobie cały proces i szybciej cieszyć się pysznym serowym dodatkiem.

Po pierwsze, ser żółty należy ścierać trzymając tarkę w pozycji poziomej, a nie, jak robi to większość, w pionowej. W ten sposób dużo łatwiej będzie nam go potem przerzucić do miski bez dodatkowego wybierania sera, który przykleił się do ścianek tarki od  wewnątrz.

Plama z barszczu? Zszarzały obrus? Te i inne problemy rozwiążesz przy pomocy soli kuchennej. Sprawdź, jak to zrobić:

Po drugie, by oszczędzić sobie później mozolnego szorowania tarki, warto posmarować ją cienką warstwą oliwy, zanim przystąpimy do ścierania sera. Dzięki temu nie będzie przywierał do jej ścianek, a przy tym nie zmieni to jego smaku. Najłatwiej zrobić to z pomocą specjalnego spryskiwacza do oliwy (można go kupić w każdym supermarkecie), ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić to np. czystym pędzelkiem i wykorzystać do tego odrobinę oliwy w standardowej butelce.

Dodatkowym i równie pomocnym trikiem, zwłaszcza, kiedy potrzebujemy naprawdę dużo startego sera, jest jego schłodzenie w zamrażalniku. Dzięki tej prostej metodzie nabiał nie będzie tak bardzo przywierał do tarki.

Reakcja internautów na nagranie, na którym widzimy prosty trik na ścieranie sera na tarce, pokazuje, jak wiele osób było kompletnie nieświadomych tej jakże prostej metody.

Przez lata źle to robiłem

- czytamy w komentarzach na Twitterze.

A wy znacie jakieś inne triki, które ułatwiają gotowanie? Podzielcie się w komentarzach.

embed
Więcej o: