Czosnek jest idealny na przeziębienie. Jak go szybko obrać? Można "uderzeniowo"

Lubisz czosnek, ale nie cierpisz go obierać? Chciałbyś go stosować jako naturalny lek, ale szkoda ci czasu na obieranie? Poznaj trzy proste, sprawdzone i skuteczne patenty na szybkie zdjęcie skórki z czosnku.

Jesienią i zimą dużo częściej dopada nas przeziębienie. Wiele osób ratuje się wtedy sprawdzonymi, domowymi sposobami. Jedną z najczęściej polecanych i jednocześnie najbardziej skutecznych metod na przeziębienie jest spożywanie czosnku w różnej postaci. Nie bez powodu to niewielkie warzywo zwane jest naturalnym antybiotykiem

Czosnek - idealny na przeziębienia

Czosnek pospolity jest liderem wśród roślin leczniczych o skuteczności dowiedzionej badaniami klinicznymi. Zawiera w sobie allicynę, związek chemiczny, który wykazuje właściwości antybiotyczne. Działa również przeciwbakteryjnie, m.in. hamuje rozwój Helicobacter pylori. Na jej strukturze oparte są preparaty stosowane jako środki przeciwgrzybicze. Może być także stosowana jako środek odkażający drogi oddechowe.

Ziemniaki, jajko, czosnek. Zobacz nasze myki na obieranie popularnych produktów:

Czosnek - proste i szybkie sposoby na obieranie go:

1. Woda:

Do niewielkiej miski wlej wodę i wrzuć do niej ząbki czosnku. Odczekaj dosłownie chwilę, aż skórka nasiąknie cieczą. Teraz możesz zabrać się do obierania czosnku.

2. Wysoka temperatura:

W tej metodzie możesz wykorzystać mikrofalówkę, piekarnik albo patelnię. Przy stosowaniu pierwszego sposobu wystarczy, że na talerzu rozłożysz ząbki czosnku i wstawisz go do mikrofali na zaledwie 10 sekund. Inny sposób, ułatwiający obranie czosnku, to podgrzanie go w piekarniku (przez minutę) bądź też na patelni. Pamiętaj tylko o tym, aby patelnia była sucha (bez dodatku tłuszczu).

3. Metoda "uderzeniowa":

Tutaj możesz wykorzystać niewielki słoik z zakrętką bądź też garnek z pokrywką. Przy czym pierwsza opcja jest zdecydowanie łatwiejsza i wymaga mniej siły. Wystarczy wrzucić do pojemnika ząbki czosnku, zamknąć go i przez kilka chwil intensywnie potrząsać.

A wy znacie jakieś inne triki, które ułatwiają gotowanie? Podzielcie się.

embed
Więcej o: