Trik na idealnie obrane jajka: do gotującej się wody wsyp sodę oczyszczoną. Podajemy proporcje

Lubisz jeść jajka na twardo, ale nie znosisz ich obierać? Wystarczy dosypać do wody, w której je gotujesz, trochę sody oczyszczonej. Dzięki temu skorupka bez problemu będzie odchodzić od jajka, a ty nie zmarnujesz więcej białka.

Obieranie ugotowanych jajek to nie zawsze łatwa sprawa. Skorupka zazwyczaj przywiera do jajka i bardzo ciężko od niego odchodzi. W konsekwencji zdejmujemy ją razem z kawałkami białka, które później ląduje w koszu. W dodatku samo jajko nie wygląda przy tym estetycznie.

Wystarczy zastosować bardzo prosty, szybki i tani trik, dzięki któremu obieranie jajek będzie dużo łatwiejsze, a skorupka wręcz sama będzie odchodzić od białka. Potrzebujesz do tego jednego składnika, który większość osób ma w swojej kuchni. To soda oczyszczona.

Soda oczyszczona idealna do gotowania jajek

Na jedną czwartą litra wody, w której będziesz gotować jajka, wsyp pół łyżeczki sody oczyszczonej. Dalej postępuj tak jak zwykle. Alternatywnie można dodać również łyżeczkę soli, która działa podobnie jak soda oczyszczona.

Jak to działa?

Soda oczyszczona podnosi pH jajek. Dzięki temu skorupka nie przykleja się do białka i dużo łatwiej odchodzi.

 

Świeże jajka obiera się trudniej

To, czy skorupka jaja oddziela się łatwiej czy trudniej po ugotowaniu, zależy od bardzo wielu czynników. Dwie najważniejsze sprawy, to świeżość jaja, a także sposób jego przechowywania.

Najistotniejszym czynnikiem decydującym o łatwości zdjęcia skorupki jest pH białka. W jaju świeżym pH białka wynosi około 8,0-8,2. W miarę starzenia się jaja - na które mają wpływ również warunki jego przechowywania - z białka uwalniany jest dwutlenek węgla. W rezultacie wzrasta pH białka (nawet do wartości 9,5) i skorupka łatwiej oddziela się z ugotowanego jaja. Przyjmuje się, że optymalne pH białka dla gotowanych jaj to 8,8 - 9,0. Jaja mają wtedy cały czas odpowiednią jakość (są świeże), a skorupka oddziela się bez problemów

- wyjaśniła nam Katarzyna Gawrońska, Główny Specjalista Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Więcej o: