Jak długo można trzymać w lodówce jajko ugotowane na twardo? Są konkretne wytyczne od ekspertów

Po weekendzie w waszej lodówce zalegają ugotowane na twardo jajka? Jeśli nie macie na nie ochoty, nie musicie zjadać ich już następnego dnia. Zdaniem ekspertów powinny wytrzymać w lodówce kilka dni. Ile konkretnie?

Dokładne wytyczne na temat tego, jak bezpiecznie przechowywać jajka, znajdziecie na stronie amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (w skrócie FDA). Instytucja, w trosce o bezpieczeństwo konsumentów, przygotowała na ten temat dosyć obszerny poradnik.

Jak długo można trzymać w lodówce jajko ugotowane na twardo?

Według niego ugotowane (nieobrane lub obrane) jajka można przechowywać w lodówce do tygodnia. Jeśli często zdarza się wam gotować zbyt wiele jajek, które później zalegają w lodówce, najlepiej zapiszcie sobie, kiedy zostały ugotowane. W przypadku jajek nieobranych datę można zapisać na skorupce. Obrane można włożyć np. do pojemnika, na którym przyczepimy karteczkę z datą ugotowania.

Warto pamiętać, że jajka, które ugotowaliśmy, powinniśmy schować do lodówki jak najszybciej po ich ostudzeniu. Nie powinny leżeć poza nią dłużej niż jedną-dwie godziny, zwłaszcza w ciepłe dni, ponieważ w takich warunkach szybciej rozwijają się chorobotwórcze drobnoustroje.

Zobacz wideo

Jak jeść ugotowane jajka, które wyjmiemy z lodówki?

FDA informuje też, jak należy przyrządzić jajko, które zostało nam w lodówce. Według informacji zawartych w przewodniku przed zjedzeniem najlepiej je najpierw podgrzać do około 75 stopni Celsjusza. Uwaga - do tego celu nie należy wykorzystywać mikrofalówki, ponieważ podgrzewane w niej jajka eksplodują (zobacz również: Nawet winogrono może zniszczyć mikrofalówkę. Tych produktów do niej nie wkładaj, jeśli nadal chcesz ją mieć).

Nie odgrzewajcie zbyt wielu jajek naraz, jeśli nie będziecie mogli ich zjeść od razu. Odgrzane jajko powinniśmy spożyć od razu albo - jeśli nie damy rady go zjeść - po prostu wyrzucić. Zbyt częste schładzanie i podgrzewanie jedzenia sprzyja rozwojowi bakterii.

Do czego wykorzystać ugotowane jajka? Sprawdzą się nie tylko na kanapce. Dania, które z nich zrobisz, to między innymi: pasta jajeczna (wystarczy posiekać jajka i dodać do nich szczypiorek oraz majonez), pasztet z jajek, jajka faszerowane, kotlety jajeczne, krokiety jajeczne, a na obiad jajka po szkocku lub pieczeń rzymską.

Więcej o:
Copyright © Agora SA