Śmiertelne zatrucie w restauracji z gwiazdką Michelin. Kobieta zmarła po zjedzeniu grzybów

Do sytuacji doszło w restauracji z gwiazdką Michelin w hiszpańskiej Walencji. Kobieta zamówiła potrawę z ryżu z sosem ze smardzów. Po posiłku źle się poczuła, a w efekcie zatrucia zmarła.

Hiszpańskie media poinformowały, że 46-letnia María Jesús Fernández Calvo zmarła po tym, jak w restauracji RiFF zjadła ryż z sosem ze smardzów. Po posiłku pojawiły się u niej objawy silnego zatrucia. Lekarze nie zdołali jej uratować. To nie jedyny przypadek zatrucia w tej restauracji. Podobne objawy wystąpiły u kilkunastu innych osób, które również odwiedziły RiFF w miniony weekend. W wyniku zatrucia ucierpieli także syn i mąż Hiszpanki, którzy wspólnie świętowali w restauracji.

Najbardziej dziwić może fakt, że wszystko zdarzyło się w miejscu, w którym prawdopodobnie nie powinno być mowy o żadnym zatruciu. W końcu nie każda restauracja ma na swoim koncie gwiazdkę Michelin. Tymczasem RiFF nie dość, że może się poszczycić takim wyróżnieniem, to jeszcze uważana jest za jedną z najlepszych restauracji w Walencji.

Choć mówi się, że to smardze są odpowiedzialne za śmierć Hiszpanki, przedstawicielka służb medycznych, Ana Barceló, nie wyklucza też innej wersji zdarzeń.

- Musimy poczekać na wyniki sekcji, zanim będziemy mogli ustalić, czy to spożyty posiłek bezpośrednio wywołał śmierć kobiety, czy spowodował jedynie stan, który doprowadził do tak fatalnego końca. 

Prokuratura wszczęła śledztwo, które ma wyjaśnić, co było przyczyną śmierci Maríi Jesús Fernández Calvo. Próbki podawanych dań trafią do Narodowego Instytutu Toksykologicznego. Obecnie restauracja została zamknięta, a szef kuchni i właściciel restauracji wyraził swój ogromny smutek w oświadczeniu.

Niezależnie od przyczyn, które doprowadziły do tej sytuacji, chcę wyrazić mój ogromny żal. Mam nadzieję, że sprawa zostanie wkrótce wyjaśniona

- powiedział Bernd H. Knöller. 

Smardze to popularne grzyby, które są często spożywane właśnie w Hiszpanii i Francji. Ich przygotowanie nie należy do najprostszych, bo źle przyrządzone mogą być trujące. Żeby uniknąć zatrucia, należy najpierw je wysuszyć i dobrze wygotować w wodzie lub mleku, żeby pozbyć się toksyny - hydrazyny. Smardze są również podobne do innych grzybów, które nie nadają się do jedzenia, a ich spożycie może zakończyć się śmiercią, m.in. piestrzenicy kasztanowatej.

Więcej o:
Komentarze (95)
Śmiertelne zatrucie w restauracji z gwiazdką Michelin. Kobieta zmarła po zjedzeniu grzybów
Zaloguj się
  • popis.pasozyty

    Oceniono 10 razy 6

    Rachunek ją dobił.

  • plafar

    Oceniono 5 razy 5

    Smardze to grzyby bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne i delikatne, autor coś chyba źle przeczytał. bardzo popularny grzyb w Europie i Ameryce... uznawany za bezpieczny, smardze to duża rodzina grzybów, te jadalne nie potrzebują żadnych specjalnych metod gotowania! można je jeść nawet na surowo...

  • miszogun

    Oceniono 6 razy 4

    Po wysuszeniu i obgotowaniu z grzyba zostaje bezsmakowy glut. Jadłem smardze bez tych zabiegów i żyję.

  • sanczozlamanczo

    Oceniono 3 razy 3

    a mogła zjeść polską wołowinę, pożyłaby miesiąc dłużej

  • respons

    Oceniono 2 razy 2

    No nieźle, hydrazyna - paliwo rakietowe w grzybach !

  • ax-les-thermes

    Oceniono 4 razy 2

    BS... humongous. Mieszkam we Francji i zremy smarydze kazdej wiosny smazone na oleju. Prawdziwe smarydze (mitrophora) rosna zwykle pod jesionami (taka symbioza) na przelomie marca i kwietnia. Jak kazdy dobry grzyb smarydz ma takze trujacego kuzyna (gyromitra esculenta), ktory pojawia sie wczesniej...smacznego.

  • alex2222

    Oceniono 2 razy 2

    To pokazuje co znaczą te różne g..ne gwiazdki i inne bzdety.Jedzenie jest dobre bo mi smakuje a nie dlatego,że knajpa ma gwiazdki albo Basiurę który wstydzi się swojego nazwiska.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX