Śmiertelne zatrucie w restauracji z gwiazdką Michelin. Kobieta zmarła po zjedzeniu grzybów

Do sytuacji doszło w restauracji z gwiazdką Michelin w hiszpańskiej Walencji. Kobieta zamówiła potrawę z ryżu z sosem ze smardzów. Po posiłku źle się poczuła, a w efekcie zatrucia zmarła.

Hiszpańskie media poinformowały, że 46-letnia María Jesús Fernández Calvo zmarła po tym, jak w restauracji RiFF zjadła ryż z sosem ze smardzów. Po posiłku pojawiły się u niej objawy silnego zatrucia. Lekarze nie zdołali jej uratować. To nie jedyny przypadek zatrucia w tej restauracji. Podobne objawy wystąpiły u kilkunastu innych osób, które również odwiedziły RiFF w miniony weekend. W wyniku zatrucia ucierpieli także syn i mąż Hiszpanki, którzy wspólnie świętowali w restauracji.

Najbardziej dziwić może fakt, że wszystko zdarzyło się w miejscu, w którym prawdopodobnie nie powinno być mowy o żadnym zatruciu. W końcu nie każda restauracja ma na swoim koncie gwiazdkę Michelin. Tymczasem RiFF nie dość, że może się poszczycić takim wyróżnieniem, to jeszcze uważana jest za jedną z najlepszych restauracji w Walencji.

Zobacz wideo

Choć mówi się, że to smardze są odpowiedzialne za śmierć Hiszpanki, przedstawicielka służb medycznych, Ana Barceló, nie wyklucza też innej wersji zdarzeń.

- Musimy poczekać na wyniki sekcji, zanim będziemy mogli ustalić, czy to spożyty posiłek bezpośrednio wywołał śmierć kobiety, czy spowodował jedynie stan, który doprowadził do tak fatalnego końca. 

Prokuratura wszczęła śledztwo, które ma wyjaśnić, co było przyczyną śmierci Maríi Jesús Fernández Calvo. Próbki podawanych dań trafią do Narodowego Instytutu Toksykologicznego. Obecnie restauracja została zamknięta, a szef kuchni i właściciel restauracji wyraził swój ogromny smutek w oświadczeniu.

Niezależnie od przyczyn, które doprowadziły do tej sytuacji, chcę wyrazić mój ogromny żal. Mam nadzieję, że sprawa zostanie wkrótce wyjaśniona

- powiedział Bernd H. Knöller. 

Smardze to popularne grzyby, które są często spożywane właśnie w Hiszpanii i Francji. Ich przygotowanie nie należy do najprostszych, bo źle przyrządzone mogą być trujące. Żeby uniknąć zatrucia, należy najpierw je wysuszyć i dobrze wygotować w wodzie lub mleku, żeby pozbyć się toksyny - hydrazyny. Smardze są również podobne do innych grzybów, które nie nadają się do jedzenia, a ich spożycie może zakończyć się śmiercią, m.in. piestrzenicy kasztanowatej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.