Majonez Kielecki lekki zmienia skład. Producent rezygnuje z używania najtańszych jajek

Majonez Kielecki jest na polskim rynku od września 1959 roku. Jego producent - Wytwórcza Spółdzielnia Pracy "Społem" - poinformował w tym tygodniu, że ze składu lekkiej wersji popularnego dodatku do sałatek zniknęły jajka z chowu klatkowego, tzw. trójki.

Majonez Kielecki bez jaj z chowu klatkowego - jest oświadczenie producenta

Jak podaje "Społem" w komunikacie prasowym, do produkcji majonezu nie będą wykorzystywanie nie tylko same "trójki", ale również wszelkie komponenty i składniki pochodzące z tej klasy jaj. Informacja o nowym składzie jednego z najpopularniejszych krajowych majonezów pojawiła się również na etykiecie produktu.

Jak czytamy w oświadczeniu spółdzielni:

"Jest to kolejny krok w kierunku wprowadzenia nowych rozwiązań produkcyjnych, mających na celu zapewnienie dobrostanu zwierząt hodowlanych. Zgodnie z wcześniejszą deklaracją całkowite wycofanie z produkcji jaj z chowu klatkowego oraz wszelkich komponentów i składników pochodzących z tej klasy jaj zakończone zostanie do końca 2025 roku."

Do usunięcia ze swoich produktów jaj z chowu klatkowego firma zobowiązała się 30 maja 2018 roku. Oznacza to, że już wkrótce "trójek" nie będzie również w tradycyjnym majonezie Kieleckim. Jak podkreślał Grzegorz Feliksiak, kierownik działu marketingu w "Społem", jest to odpowiedź na coraz liczniej napływające pytania ze strony konsumentów dotyczące pochodzenia jaj wykorzystywanych do produkcji ich flagowego produktu, jakim jest Kielecki.

Nie tylko Kielecki

Ze sprzedaży lub wykorzystywania w produkcji jajek z chowu klatkowego od kilku lat systematycznie rezygnują różne firmy. Deklaracje takie złożyły już w 2016 i wcześniej m.in.: Lidl, Aldi, McDonald's, a także Subway i Hellmann's.

Jak mówił w wywiadzie dla Ugotuj.to Paweł Rawicki ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki:

- Chów klatkowy spotyka się z coraz większą krytyką nie tylko ze strony organizacji prozwierzęcych, lecz także konsumentów, którzy, dokonując wyborów, kierują się również etyką. Jest wiele alternatyw dla jajek oznaczonych cyfrą "3", a ich wybór pozwala znacznie zmniejszyć cierpienie zwierząt.

Więcej o:
Komentarze (81)
Majonez Kielecki lekki zmienia skład. Producent rezygnuje z używania najtańszych jajek
Zaloguj się
  • aa1000

    Oceniono 7 razy 5

    Do producentów słodyczy [i nie tylko] :
    kiedy olej palmowy i syrop glukozowo-fruktozowy znikną z wyrobów?

  • bob3333

    Oceniono 8 razy 4

    Dobra reklama przed świętami kupujcie majonez kielecki

  • kka69

    Oceniono 3 razy 3

    a przez kilka lat trułem się majonezem z jajkami z klatek?
    Juz więcej nie kupię tej marki.

  • a_usher

    Oceniono 3 razy 3

    "Majonez lekki" to de facto woda z zagęstnikami i żadne jajka tego stanu nie zmienią. Prawdziwy majonez jest emulsją, w której olej jest fazą ciągłą i m.in. dlatego jest odbierany jako delikatniejszy i łagodniejszy w smaku, choćby miał tyle samo octu, co "majonez lekki", w którym fazą ciągłą jest roztwór wodny.

  • realistas

    Oceniono 5 razy 3

    Nie zmienia tylko zamienia.

  • j-ugo

    Oceniono 4 razy 2

    Ale smak nie zmieni się. Bo wszystkie nioski jedzą to samo.

  • rave8

    Oceniono 14 razy 2

    Jakby jeszcze mniej tego octu pakowali do majonezu to byłoby OK. Póki co kwaśny, nie smaczny.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX