Under - pierwsza podwodna restauracja w Europie została otwarta. Wnętrza zachwycają, ale terminy zajęte już do końca września

Z zewnątrz wygląda niczym wrak statku z filmu sci-fi albo konstrukcja, która wpadła do morza po apokalipsie. Z nowoczesnych wnętrz, podczas degustacji wymyślnych dań m.in. z owoców morza, możemy podziwiać podmorskie krajobrazy. W Norwegii właśnie otworzyła się pierwsza podwodna restauracja w Europie - Under.

Under to restauracja w okolicy południowonorweskiej miejscowości Båly, o której było w mediach głośno na długo przed jej otwarciem. Największe zainteresowanie budziła przede wszystkim jej lokalizacja. Nowoczesny budynek o długości 34 metrów, stworzony przez słynące z futurystycznych projektów biuro architektoniczne Snøhetta, jest bowiem częściowo zanurzony pod wodą.

Jego dolna część spoczywa na dnie Morza Północnego, około 5 metrów poniżej tafli wody. Górna część opiera się natomiast o kamienisty brzeg, z którego goście dostają się do wnętrza restauracji po specjalnym trapie.

Zamiast jednej ze ścian w podwodnej części budynku wstawiono szybę, przez którą klienci restauracji mogą podziwiać morskie dno, niczym przez peryskop łodzi podwodnej.

Under, znaczy "cud"

Restauracja Under w Norwegii - zdjęcia dzięki uprzejmości biura SnohettaRestauracja Under w Norwegii - zdjęcia dzięki uprzejmości biura Snohetta Fot. André Martinsen (C)

Budynek został zaprojektowany tak, by z czasem wtopić się w morski krajobraz. Wykonana z betonu powierzchnia konstrukcji ma się stać czymś w rodzaju sztucznej rafy i z czasem pokryć wodorostami, które dadzą schronienie morskim zwierzętom.

Twórcy projektu zapewniają, że betonowe ściany o grubości pół metra są na tyle solidne, iż z łatwością oprą się nawet największym i najsilniejszym falom. Koszt wzniesienia i wykończenia budowli nie był ponoć mały i wyniósł około 18 milionów w przeliczeniu na polskie złote.

Nie bez przyczyny dla restauracji wybrano również nazwę Under. W języku norweskim oznacza ona bowiem zarówno "pod" czy też "poniżej", jak i "cud".

Co zjemy w Under?

Restauracja Under w Norwegii - zdjęcia dzięki uprzejmości biura SnohettaRestauracja Under w Norwegii - zdjęcia dzięki uprzejmości biura Snohetta Fot. Stian Broch (C)

Zgodnie z informacjami, które podane są na stronie internetowej biura projektowego, restauracja Under jest w stanie pomieścić każdego dnia około 35-40 gości. Szesnastoosobowa załoga kuchni pod wodzą duńskiego szefa kuchni Nicolaia Ellitsgaarda (wcześniej restauracja Måltid w norweskim Kristiansand) zaserwuje klientom fine diningowe dania przyrządzone na bazie doskonałej jakości lokalnych produktów oraz m.in. ryb czy skorupiaków.

 

Oprócz nich na talerze gości trafią również wodorosty, a także takie skarby norweskich lasów jak grzyby czy jagody. Właściciele restauracji radzą, aby na rozkoszowanie się menu zarezerwować sobie od 3,5 do 4 godzin.

Niestety, choć restauracja Under została otwarta 20 marca, na chwilę obecną nie możecie się rozkoszować ani smakiem dań serwowanych przez jej kuchnię, ani cieszyć oczu widokami podmorskich krajobrazów. Jeszcze przed jej otwarciem zajęte zostały bowiem wszystkie wolne terminy do września włącznie (w październiku zapisy nie są jeszcze możliwe).

Rezerwacji można dokonywać za pośrednictwem strony internetowej Under. Restaurację można również śledzić zarówno poprzez Facebooka, jak i na Instagramie.

Więcej o:
Komentarze (3)
Under - pierwsza podwodna restauracja w Europie została otwarta. Wnętrza zachwycają, ale terminy zajęte już do końca września
Zaloguj się
  • wojtek45wawa

    Oceniono 1 raz -1

    Co znaczy bełkot anglopodobny: fine diningowe? czyli jakie? obiadowe?

  • outsider44

    Oceniono 2 razy 0

    Szesnastoosobowy zespół kucharzy jest w stanie obsłużyć 35 do 40 gości dziennie? Chyba się pani Paulinie coś pokręciło. Może chodzi o ilość miejsc i tym samym jednorazową ilość gości? Warto - jak już się uważa za dziennikarza - pisać precyzyjnie.

  • eisbergh

    0

    W PL ncbir dal ciezkie miliony na taki projekt (mial tam byc tez hotel). Okazalo sie nagle, ze inwestycbedzie nierentowna. Kasa sie rozplynela... Pozal sie boze "eksperci" ncbir nadal przyznaja pieniadze na niezwykle wazne i "rokujace" projekty

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX