Jak naturalnie barwić jajka? Bez użycia barwników też przygotujecie piękne kraszanki

Kraszanki, czyli jajka w jednym kolorze, najczęściej lądują w naszych wielkanocnych koszyczkach. Zamiast kupować gotowe farbki do jajek, możecie również wykorzystać to, co znajdziecie w kuchennych szafkach czy lodówce. Przedstawiamy kilka sposobów na naturalne barwniki do jajek.

Barwniki do jajek możemy dziś kupić niedrogo w każdym sklepie, gdy zbliża się Wielkanoc. Zanim jednak stały się one modne, nasze babcie czy mamy przygotowywały wielkanocne kraszanki przy użyciu naturalnych barwników. Kto pamięta rdzawobrązowe jajka, do barwienia których wykorzystywano łupiny z cebuli? Przecież takie same możecie zrobić również dziś.

Naturalne barwniki do jajek - czym można je farbować?

Barwienie jajek cebulą to najprostszy i klasyczny sposób, ale do ich farbowania możecie wykorzystywać również inne produkty. Znajdziecie je bez trudu w lodówce lub kuchennych szafkach.

O czym warto pamiętać? By jajka miały najlepszy kolor, do farbowania trzeba wykorzystać te z możliwie najjaśniejszą skorupką. Jeśli w sklepie uda się wam znaleźć białe, właśnie one zabarwią się najlepiej, ale jasnobeżowe też powinny się sprawdzić. Pięknie wyglądają również barwione naturalnymi barwnikami jajka przepiórcze.

Oprócz samych jajek do barwienia naturalnymi produktami potrzebujecie jeszcze kilku rzeczy. Po pierwsze oczywiście tego produktu, którym zamierzacie zabarwić jajka. Najczęściej używane to łuski cebuli, czerwona kapusta, buraki, a także kurkuma. Do utrwalenia koloru przyda nam się również ocet spirytusowy - zazwyczaj dodaje się go do płynu przed włożeniem jajek. Sprawi, że kolor pozostaje "żywy".

Pamiętajcie, naturalne barwienie jajek nie zawsze wychodzi tak, jakbyśmy chcieli. Kolor jest często nieco bardziej przytłumiony, a na skorupce pojawiają się przetarcia. Jeśli jednak wam to nie przeszkadza, korzystajcie z dobrodziejstwa naturalnych barwników do jajek.

Farbowanie jajek przy użyciu cebuli

By jajka barwione cebulowymi łuskami miały intensywny kolor, wykorzystaj łupiny czerwonej cebuliBy jajka barwione cebulowymi łuskami miały intensywny kolor, wykorzystaj łupiny czerwonej cebuli Fot. Shutterstock

Do tego celu możecie wykorzystać suche łupiny zarówno cebuli białej, jak i czerwonej (albo ich mieszankę). Dzięki czerwonej uzyskacie ciemniejszy kolor skorupki. Jak to się robi?

Wysuszone, cebulowe łupiny (z około 8-18 cebul) umieszczamy w rondelku i zalewamy wodą. Gotujemy przez 15 minut, po czy odstawiamy do ostudzenia (najlepiej na całą noc, wtedy barwnik będzie najbardziej intensywny). Następnego dnia w wywarze z łupin gotujemy jajka na twardo.

Jeśli chcecie uzyskać pięknie ozdobione jajka, do ich powierzchni możecie przykleić na przykład listki pietruszki czy innych ziół. Następnie zawińcie jajka, np. w kawałek czystej rajstopy lub gazy (obwiążcie sznurkiem, żeby listki nie ruszały się w trakcie gotowania) i ugotujcie w wywarze z cebulowych łupin.

Jajka naturalnie barwione ze wzorkiem liściJajka naturalnie barwione ze wzorkiem liści Fot. Shutterstock

Jajka naturalnie barwione ze wzorkiem liściJajka naturalnie barwione ze wzorkiem liści Fot. Shutterstock

Ugotowane i zabarwione jajka odstawiajcie do ostudzenia. Najlepiej na kratkę kuchenną lub metalowy stojak.

Brązowy kolor skorupki jajka (nieco bardziej przytłumiony niż w przypadku cebuli) uzyskacie również za pomocą kawy. Wystarczy wsypać około 2-3 łyżek na jedną szklankę wody i w tym wywarze ugotować jajka tak, jak zazwyczaj.

Barwnik niebieski - to nie takie trudne

Do barwienia jajek na niebiesko wykorzystajcie czerwoną kapustęDo barwienia jajek na niebiesko wykorzystajcie czerwoną kapustę Fot. Shutterstock

Jeśli zdarzyło się wam kiedyś gotować czerwoną kapustę, wiecie, jak wygląda woda po jej gotowaniu. Jest niebieska. Wszystko przez antocyjany, czyli naturalne barwniki, które obecne są również w jagodach. Dzięki nim możecie uzyskać również piękny, błękitny kolor skorupki kraszanek.

Jak to zrobić? Wystarczy, że dokładnie posiekacie główkę czerwonej kapusty, umieścicie ją w garnku, zalejecie szklanką wody i trzema łyżkami octu. Następnie trzeba wszystko gotować przez około pół godziny. Następnie wywar trzeba nieco ostudzić i włożyć do niego już ugotowane jajka. Trzymajcie je do momentu, w którym będziecie zadowoleni z uzyskanej barwy skorupki.

Barwienie jajek - kolor różowy

Za pomocą soku z buraków możecie barwić skorupki jajek na różne odcienie różuZa pomocą soku z buraków możecie barwić skorupki jajek na różne odcienie różu Fot. Shutterstock

I tu podobnie jak w przypadku kapusty - jeśli kiedykolwiek kroiliście buraki, wiecie na pewno, w jaki sposób można uzyskać różowy kolor skorupek jajek. Wystarczy, że przez jakiś czas zamoczycie ich skorupkę w soku z czerwonych buraków. Jak to zrobić?

Około 3-4 sztuk dużych buraków zetrzyjcie na tarce - może być taka o dużych oczkach i umieśćcie w garnku. Zalejcie to wodą na tyle, by przykryła buraki i dodajcie 3 łyżki octu. Do wywaru włóżcie również jajka o jasnych skorupkach i gotujcie tak, jak zwykłe jajka na twardo. Jeśli kolor wyjdzie wam mało intensywny, możecie ponownie włożyć ostudzone już jajka do chłodnego wywaru i potrzymać, aż będzie was satysfakcjonował.

Za pomocą soku z buraka możecie barwić nie tylko skorupki jajek. Dzięki niemu można również uzyskać piękny kolor białek jaj, które zamierzamy później faszerować. Zobaczcie, jak to zrobić, w naszym wideo.

Złociste jajka? Dzięki kurkumie!

Na żółty kolor można zabarwić jajka za pomocą kurkumyNa żółty kolor można zabarwić jajka za pomocą kurkumy Fot. Shutterstock

Na piękny, złocisty kolor można zabarwić jajka za pomocą kurkumy. Wystarczy wsypać około 2-3 łyżek (świeżej!) kurkumy na jedną szklankę wody i ugotować w niej jajka na twardo tak, jak zwykle. Jeśli kolor nie jest tak intensywny, jak byście sobie tego życzyli, po ugotowaniu i ostudzeniu jajek, możecie ponownie włożyć je do chłodnego wywaru z kurkumy.

Pamiętajcie, że poszczególne barwniki możecie ze sobą mieszać. Wypróbujcie na przykład połączenie kurkumy z sokiem z kapusty.

Więcej o:
Komentarze (5)
Jak naturalnie barwić jajka? Bez użycia barwników też przygotujecie piękne kraszanki
Zaloguj się
  • leszlong

    Oceniono 1 raz 1

    "Wszystko przez antocyjany, czyli naturalne barwniki, które obecne są również w jagodach."
    To truskawki i arbuzy są niebieskie? A pomidory? To wszystko są jagody, nie tylko brusznica czy czernica.

  • z_lasu

    Oceniono 1 raz 1

    Barwnik z kapusty przenika przez skorupki i jajka (białka) wychodzą sine - absolutnie obrzydliwe.

  • uzaz

    Oceniono 1 raz -1

    Jeśli na granatowo, to celnym kopniakiem. Naturalnie.

  • telimena30

    Oceniono 1 raz -1

    Spermą! Na perłowo!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX