Faszerowane jajka jak z obrazka? Pan Bartosz wysłał nam przepis, od którego nie możemy oderwać oczu

Faszerowane jajka na Wielkanoc mają niejedno oblicze. Okazuje się, że można je przygotować w słodkich "skorupkach" z karmelu, a środek wypełnić pyszną, delikatną cytrusową pianką i smakowitą krewetką.

Pan Bartosz wysłał do nas przepis na konkurs, w którym trzeba było przygotować danie z jajek. Jego wyróżniało się na tle konkurencji na tyle, że zapytaliśmy go o możliwość publikacji, żebyście i wy mogli się zainspirować. Karmelowe jajka wypełnione delikatną i puszystą cytrusową pianą skradły nasze serca!

Jak mówi autor, przepis nie wyszczególnionych składników, gdyż wszystko robił po raz pierwszy i "na oko". Dlatego, jeśli macie ochotę, by zaskoczyć gości podobnym dziełem sztuki, możecie wypełnić środek karmelowego jajka dowolnym nadzieniem.

Jajka w karmelowych skorupkachJajka w karmelowych skorupkach Fot. Bartosz Wielowiejski (Jem Ci To)

Jajka w karmelowych skorupkach - krok po kroku

  1. Jajko dokładnie myję i sparzam. Ustawiam na podstawce do jajka na miękko i nacinam wierzch ostrym nożem. Następnie wylewam ze środka zawartość i oddzielam żółtko od białka.
  2. Przygotowuję karmel z cukru oraz wody i oblewam nim odwróconą do góry dnem skorupkę.
  3. Wlewam żółtko na dno skorupki, dodaję posiekaną, a wcześniej ugotowaną krewetkę.
  4. Następna warstwa to śmietana z dodatkiem soku i otartej skórki z limonki.
  5. Na to nakładam piankę z soku z cytryny ubitą przy pomocy lecytyny sojowej i blendera.
  6. Następnie rękawem cukierniczym nakładam puree z ugotowanego groszku z masłem, solą i sokiem z cytryny oraz kolendrą.
  7. Ozdabiam zielonym ogórkiem, kwiatami jadalnymi, kiełkami buraka, ogonkiem krewetki, olejem pietruszkowym i czerwonym pieprzem.

Inne kulinarne dzieła sztuki pana Bartosza znajdziecie również na jego Instagramie i Facebooku.

Więcej o: