Jajka po terminie ważności są zepsute? Niekoniecznie. Zanim je wyrzucisz, sprawdź ich świeżość

W czasie Świąt Wielkanocnych sprzedaż jajek gwałtownie rośnie. A co w sytuacji, gdy produkt, który kupiliście, ma krótki termin ważności? Czy w momencie przekroczenia wskazanej daty przydatności wyrzucacie jajka do kosza? To nie jest najlepsze rozwiązanie. Wyjaśniamy, dlaczego.

Gdy mija termin na opakowaniu

Chyba wszystkim znana jest sytuacja, w której sięgacie do lodówki po kilka jajek do porannej jajecznicy, sprawdzacie termin "najlepiej spożyć przed" i okazuje się, że minął kilka dni wcześniej. Co wtedy robić? Wyrzucić je? Zbagatelizować datę i po prostu przyrządzić śniadanie? Odpowiadamy - pomiędzy.

Data oznaczona na jajkach jest terminem minimalnej trwałości, a nie przydatności do spożycia. Pierwsze pojęcie używane jest przy produktach suchych, które owszem, po terminie mogą stracić na jakości, ale nie są niebezpieczne dla ludzkiego organizmu. Drugim zaś oznaczane są produkty nietrwałe, takie jak mięsa, produkty mleczne czy warzywa. Gdy mija ich termin przydatności do spożycia, mogą zacząć się psuć i stanowić mniejsze lub większe zagrożenie dla zdrowia.

Jak wskazuje Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, jajka zaliczają się do tej pierwszej grupy. Dlatego też wskazana na opakowaniu data nie musi oznaczać, że są one zepsute. Zatem jak długo po terminie można jeść jajka? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Najlepszym rozwiązaniem będzie sprawdzenie ich świeżości w sposób eksperymentalny. Jak? Opisaliśmy to dokładnie w oddzielnym artykule: Czy te jajka są świeże? Przetestuj je! Wystarczy włożyć je do naczynia z wodą. Jeśli pływają, oznacza to, że są nieświeże, jeśli lekko unoszą się nad dnem, nie są najświeższe, ale nadal zdatne do spożycia. Jajka, które leżą na dnie zdecydowanie nadają się do zjedzenia.

Nie marnuj! Zadbaj o odpowiednie przechowywanie

Zatem gdy widzicie bliski termin minimalnej trwałości na opakowaniu jajek, nie wyrzucajcie ich od razu. Sprawdźcie najpierw, czy rzeczywiście są nieświeże. Aby przedłużyć ich świeżość, warto je odpowiednio przechowywać. Jajka powinny mieć swoje miejsce w lodówce, ponieważ temperatura pokojowa wpływa na ich szybsze zepsucie. Układanie jajek spiczastym końcem w dół również pozwoli na dłuższe zachowanie świeżości. Warto trzymać je w tekturowych opakowaniach, które wchłaniają wilgoć i zapachy. Najlepiej też nie układać aromatycznych potraw czy produktów w ich pobliżu, gdyż skorupka wchłania zapachy i mogą się one przedostać do wnętrza jajka.

Zobacz również:

Jak długo można przechowywać w lodówce ugotowane produkty? Do najbardziej wytrzymałych należą m.in. jajka

Jak długo można trzymać w lodówce jajko ugotowane na twardo? Są konkretne wytyczne od ekspertów

Jak odróżnić jajko ugotowane od surowego w 2 sekundy?

Więcej o:
Komentarze (16)
Jajka po terminie ważności są zepsute? Niekoniecznie. Zanim je wyrzucisz, sprawdź ich świeżość
Zaloguj się
  • m.godwin

    Oceniono 1 raz 1

    A nawet jeśli już nie nadają się do spożycia, to można nimi kogoś obrzucić. Nic nie powinno się zmarnować.

  • erte2

    Oceniono 1 raz 1

    "Chyba wszystkim znana jest sytuacja, w której sięgacie do lodówki po kilka jajek do porannej jajecznicy, sprawdzacie termin "najlepiej spożyć przed" i okazuje się, że minął kilka dni wcześniej. Co wtedy robić? Wyrzucić je? Zbagatelizować datę i po prostu przyrządzić śniadanie? Odpowiadamy - pomiędzy."

    No genialne! Czyli robimy z tych jajek jajecznicę, ale na wszelki wypadek od razu ją wyrzucamy...

  • stenrw

    0

    Chyba wszystkim znana jest sytuacja [..]
    A dlaczego miałbym czekać, aż mi się jajka w lodówce przeterminują? Nie chowam tam zapasów na wojnę tylko kilka dni...

  • kot_kotando

    0

    Nieświeże jajko ma nieświeży zapach. Jeśli zapach jajka nam nie przeszkadza, to zjedzenie go niczym nam nie grozi. Chyba, że na surowo, bo wtedy jakaś salmonella może się przyplątać.

  • flyer

    0

    Jajka w lodówce mogą bardzo długo przebywać - wystarczy zobaczyć w jakich warunkach są sprzedawane w sklepach. Jajka mają warstwę nie dopuszczającą powietrza/filtrującą powietrze i dopiero ich umycie przed użyciem ją niszczy.

  • ela-007

    0

    "Wielkanoc coraz bliżej, a w koszykach zakupowych coraz więcej opakowań jajek. A co w sytuacji, gdy produkt, który kupiliście, ma krótki termin ważności?"

    Za 3 dni je zjemy i problem sam się rozwiąże.

  • didja

    0

    Te rady są dość niebezpieczne. Primo: to w Gazecie był jakiś czas temu wywiad z profesorem, nazwisko mi umknęło, który podawał, że faktyczna, "biologiczna" świeżość jajka to tydzień, 30 dni jest terminem wyznaczonym prawnie, ale do świeżości to takiemu jajku daleko. Secundo: jajka są produktem podnoszącym poziom histaminy w organizmie i w miarę utraty świeżości ten poziom jest coraz wyższy. W ten sposób nawet osoba niemająca problemów z nietolerancją histaminy, tj. niedoborem DAO, może przypłacić zjedzenie takiego jajka rozstrojem zdrowia. I daj Boże, jak skończy się to sraczką, a nie atakiem duszności.

  • wqcyzx

    Oceniono 1 raz -1

    Za 1PLN/szt nie będę ryzykował zatrucia. Sami sobie to jedzcie państwo starozakonni.

  • kot_kotando

    Oceniono 2 razy -2

    Kiedyś sytuacja była jasna - na towarach był napis "Termin przydatności do spożycia" i artykuły przeterminowane człowiek spożywał na własne ryzyko.

    Teraz jest zmałpowany z angielskiego kretyński napis "Najlepiej spożyć przed". On przed niczym nie ostrzega, więc gdybym zatruł się przeterminowaną żywnością, to wygraną w sądzie mam jak w banku - nikt mnie nie ostrzegł, że nie nadawała się do spożycia.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX