Jak szybko i w prosty sposób obrać jajko? Potrzebujesz do tego tylko szklanki z zimną wodą

Lubisz jeść jajka na twardo, ale nie znosisz ich obierać? Żeby to sobie ułatwić, potrzebna ci będzie tylko szklanka i zimna woda. Dzięki naszemu trikowi skorupka bez problemu będzie odchodzić od jajka, a ty nie zmarnujesz więcej białka.

Obieranie ugotowanych jajek to nie zawsze łatwa sprawa. Skorupka czasami przywiera do jajka i bardzo ciężko od niego odchodzi. W konsekwencji zdejmujemy ją razem z kawałkami białka, które później ląduje w koszu. W dodatku samo jajko nie wygląda przy tym estetycznie.

Wystarczy zastosować bardzo prosty, szybki i tani trik, dzięki któremu obieranie jajek będzie dużo łatwiejsze, a skorupka wręcz sama będzie odchodzić od białka. Potrzebujesz do tego tak naprawdę tylko jednego naczynia, które każdy ma w swojej kuchni. To zwykła szklanka. Ewentualnie możesz ją zastąpić pojemnikiem, dzięki któremu obierzesz jednocześnie kilka jajek.

Jak szybko obrać jajko ze skorupki?

  1. Ugotuj jajko na twardo.
  2. Włóż je do szklanki z zimną wodą tak, aby w większości było w niej zanurzone.
  3. Przykryj naczynie dłonią i dosłownie przez kilka chwil energicznie potrząsaj.

Inny trik na idealnie obrane jajka: soda oczyszczona

Również soda oczyszczona może pomóc ci szybciej i łatwiej obierać jajka. Na jedną czwartą litra wody, w której będziesz je gotować, wsyp pół łyżeczki sody oczyszczonej. Dalej postępuj tak jak zwykle. Alternatywnie można dodać również łyżeczkę soli, która działa podobnie jak soda oczyszczona.

Więcej o:
Komentarze (14)
Jak szybko i w prosty sposób obrać jajko? Potrzebujesz do tego tylko szklanki z zimną wodą
Zaloguj się
  • pszczolkaprezesa

    Oceniono 7 razy 3

    Ale jak to gotować jajka? Nie słyszycie wtedy krzyku nienarodzonych zarodków, gotowanych we wrzątku jak pierwszych chrześcijan?

  • crizzcrizz

    Oceniono 7 razy 3

    do obierania jajek używam następujących akcesoriów: dziadek do orzechów, koc, tłuczek drewniany, spodek, nóż, miska, piła do drewna, obierak do ziemniaków, tasaczek, pilnik, talerz oraz gilotyna..

  • eldemon

    Oceniono 3 razy 3

    No nie, 20 lat tak już obieram!
    Ale jestem mądry!

  • rozterka47

    Oceniono 4 razy 2

    Kurde cale życie zalewam w garnku ugotowane jajka zimną wodą i przelewam kilkakrotnie , żeby bez problemu obrać .

  • john_yossarian

    0

    Proszę o poradę jak właściwie zagotować wodę na herbatę.

  • mikroolbrzym

    0

    wasz trick? litości. od setek lat trzyletnie dzieci wiedzą, że wystarczy rozbić skorupkę i wrzucić jajko do wody. nie musi być zimna, a jajka nie trzeba potrząsać. a jak zrobimy dziurkę w bardziej zaokrąglonym końcu skorupki to jajko nie pęknie podczas gotowania (powietrze ujdzie, a nie rozsadzi skorupkę). amen.

  • calber

    0

    Dobra rada dla amatorów zimnych jajek. Jedyny problem tkwi w pomiarze czasu - dosłownie kilka chwil?

  • kornel-1

    Oceniono 2 razy 0

    Gazeta.pl odmienia życie.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX