Lasy państwowe ostrzegają - trwa wysyp piestrzenic kasztanowatych. Nie pomylcie ich z grzybami jadalnymi

Kwiecień to miesiąc, w którym w lasach zaczynają pojawiać się cenione za swój smak smardze jadalne. Leśnicy ostrzegają jednak, że w tym roku obficie rosną również podobne do nich, ale trujące piestrzenice kasztanowate. Jak uniknąć pomyłki?

Piestrzenica kasztanowata - jak wygląda?

Piestrzenica kasztanowata słynie z tego, że ma czerwono-brązowy kapelusz, którego powierzchnia jest pofałdowana jak ludzki mózg. To grzyb, który swym wyglądem przypomina smardza jadalnego. Wszystko za sprawą podobnego kształtu oraz nietypowego kapelusza, który u smardza pokryty jest wieloma wgłębieniami, wyglądającymi jak kratery. Leśnicy ostrzegają jednak, by w żadnym wypadku nie pomylić obu tych grzybów.

Piestrzenica jest grzybem, który w Polsce oficjalnie uznaje się za trujący. Mimo to niektórzy dodają ją do potraw, choć w Polsce rzadko się to robi. My stanowczo odradzamy takie eksperymenty kulinarne.

Toksyczna, ale jadalna?

Mówi się, że dzięki domowym metodom, można pozbyć się z niej toksycznego związku - gyromitryny. Niektóre osoby zalecają podwójne lub potrójne wygotowanie grzyba albo inne metody obróbki termicznej. Nie ma jednak pewności, że po tym procesie, uda nam się całkowicie pozbyć toksyny. W najgorszym przypadku spożycie tego grzyba może prowadzić do śpiączki wątrobowej, a w jej skutek nawet do śmierci. Objawy zatrucia pojawiają się dopiero po kilku godzinach i mogą występować w postaci nudności, wymiotów, osłabienia organizmu, bólu głowy czy brzucha.

W niektórych regionach Polski piestrzenica kasztanowata trafia do potraw, które przyrządzane są wiosną i wielokrotnie nie doszło do żadnych zatruć z jej powodu. My jednak, idąc za radą leśników, nie będziemy ryzykować zdrowiem i pozostaniemy przy jedzeniu grzybów o potwierdzonym braku szkodliwości. A ich wybór jest naprawdę duży.

Zobacz również:

Śmiertelne zatrucie w restauracji z gwiazdką Michelin. Kobieta zmarła po zjedzeniu grzybów

Jak oczyścić kurki, czyli grzyby bez zarzutu

Jak suszyć grzyby? Powiemy wam jak najlepiej ususzyć wasze zdobycze w warunkach domowych

Więcej o:
Komentarze (23)
Piestrzenica kasztanowata - trująca siostra smardza jadalnego
Zaloguj się
  • ws21

    Oceniono 2 razy 2

    Piestrzenica to wyjątkowo wredny grzyb. Jestem synem leśnika. Piestrzenice były zbierane na eksport. Jadłem te grzyby, dla mamy skończyło się to ciężkim zatruciem, ledwie ją uratowali, siostra lekko odchorowała, a ja, lekarz, pielęgniarka zjedliśmy bezkarnie (lekarz z pielęgniarką jedli podczas wizyty u chorego ojca).

  • haha-to-ja

    Oceniono 1 raz 1

    Redakcjo prosimy o test w kuchni hapsa . hehehe

  • dlugi48

    Oceniono 3 razy 1

    Tak, można ją pomylić także z Trabantem, szczotka klozetową albo z biletem kolejowym.

  • bjuras

    Oceniono 1 raz 1

    Smardz od 2014 roku został przeniesiony ze ścisłej ochrony do strefowej. To oznacza, że w lasach go dalej nie wolno zbierać. Można natomiast zbierać w parkach, ogrodach, łąkach.

  • koszmarek66

    Oceniono 5 razy 1

    Cudownie, że obok siebie redaktor umieszcza niepodpisane i nieoznaczone zdjęcia grzyba jadalnego i trującego. Niech pomyśli, że może w ten sposób przyczynić się do tego, przed czym próbuje przestrzegać

  • dejacek

    Oceniono 3 razy 1

    smardze już nie są pod ochroną a piestrzenica jest jadalna ale w postaci suszonej. Była kiedyś skupowana na export i w niektórych krajach do dziś jest towarem handlowym

  • pako19

    Oceniono 1 raz 1

    selection naturelle :)

  • danuel

    Oceniono 3 razy 1

    Smardze są pod ochroną więc najlepiej po prostu ich nie zbierać - problem z głowy.

  • zewszad_i_znikad

    0

    Z piestrzenicą dodatkowo jest tak, że można się zatruć także oparami uwalniającymi się podczas gotowania. Więc można niby bardzo dobrze, umiejętnie przyrządzić piestrzenicę, a zatruć się przez słabą wentylację w kuchni.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX