Eksperci apelują: Nie myj mięsa z kurczaka przed gotowaniem. W ten sposób roznosisz bakterie

Pośród domowych kucharzy są zarówno ci, którzy myją surowego kurczaka przed obróbką, jak i ci, którzy tego nie robią. Amerykańska agencja Centers for Disease Control and Prevention opublikowała oficjalne stanowisko w tej sprawie - kurczaka nie powinno się myć. Dlaczego? Wyjaśniamy.

Surowy kurczak - myć czy nie myć?

Wiele osób dokładnie myje składniki posiłku przed rozpoczęciem jego przygotowywania. Brzmi to logicznie, bo szczególnie warzywa czy mięsa są narażone na obecność bakterii. Jednak o ile oczyszczanie warzyw i owoców jest jak najbardziej wskazane, o tyle nie zaleca się mycia mięs, a szczególnie kurczaków. Dlaczego?

Amerykańska agencja rządowa, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), opublikowała niedawno tweeta, w którym tłumaczy swoje stanowisko.

Nie myjcie surowego kurczaka! Mycie powoduje roznoszenie bakterii z powierzchni mięsa na inne produkty spożywcze i przybory kuchenne.

Na powierzchni kurczaka mogą znajdować się różne niebezpieczne dla ludzkiego organizmu bakterie, między innymi Campylobacter jejuni, salmonella czy laseczka zgorzeli gazowej. Zatrucie nimi może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia, dlatego to bardzo ważne, by zachować szczególną ostrożność w kuchni. Dodatkowo bakterie dość mocno przyczepiają się do struktury mięsa, dlatego zwykłe opłukanie wodą i potarcie dłońmi może nie wystarczyć. Z tych powodów nie powinno się też myć innych surowych mięs czy jajek. Najlepiej zadbać o porządną obróbkę termiczną tych produktów, gdyż wysoka temperatura zabija bakterie. Jeśli chodzi o jajka, dobrze jest je po prostu wyparzyć. Należy jednak uważać, by woda nie rozchlapywała się poza naczynie.

Jak zabezpieczyć otoczenie przed skażeniem bakteriami?

CDC przedstawiła kilka wskazówek, jak przygotowywać posiłki w bezpiecznych warunkach. Oto kilka z nich:

  • Dokładnie myjcie ręce za pomocą mydła i ciepłej wody zarówno przed, jak i po obróbce surowego kurczaka.
  • Nie myjcie surowego kurczaka. Woda zbiera część bakterii z powierzchni mięsa i, rozpryskując się, przenosi je na blaty, przedmioty i pokarmy, które znajdują się wokół.
  • Używajcie osobnych desek i noży do krojenia surowego kurczaka.
  • Nie kładźcie ugotowanego jedzenia ani świeżych produktów na talerzu czy desce, na której znajdował się surowy kurczak.

Zobacz również:

Zaniedbana lodówka to siedlisko bakterii. Podpowiadamy, czym i jak często ją myć

Jak długo można przechowywać w lodówce ugotowane produkty? Do najbardziej wytrzymałych należą m.in. jajka

Jajka po terminie ważności są zepsute? Niekoniecznie. Zanim je wyrzucisz, sprawdź ich świeżość

Więcej o:
Komentarze (85)
Eksperci apelują: Nie myj mięsa z kurczaka przed gotowaniem. W ten sposób roznosisz bakterie
Zaloguj się
  • antoni710

    Oceniono 36 razy 18

    Kiedy czytam te kretyńskie mądrości wypowiadane przez kretynów ( znawców problemów czystości) to żółć się we mnie gotuje kiedy to ci idioci uważają potencjalnego kucharza za tępaka

  • readme.txt

    Oceniono 32 razy 16

    NIE SŁUCHAJCIE L:UDZIE TYCH BZDUR rodem z Facebooka. Niech naukowcy dodają środki wiruso- i bakteriobójcze do detergentów frajerzy. Rąk też mamy nie umyć, jeśli są upaprane kurczakiem którego nie umyłem? Jajek upapranych w odchodach kurzych też nie myjemy?

  • ffatmann

    Oceniono 23 razy 15

    Mycie deski, na której krojono niemytego kurczaka powoduje rozprzestrzenienie się bakterii po otoczeniu. Deskę należy wystawić na słońce na 10 lat.

  • bazyli.ehler

    Oceniono 22 razy 12

    "Nie myj surowego kurczaka!
    Mycie może rozprzestrzeniać zarazki z kurczaka na inną żywność lub naczynia w kuchni"
    ...
    A oczywiście "innej żywności lub naczyń w kuchni" nie myjesz, więc byłby problem!
    Banda kretynów.

    Dramatyzm naszych czasów polega na tym, że głupota zabrała się za myślenie...

  • pivit

    Oceniono 17 razy 11

    A nie można wymoczyć kurczaka w domestosie? Kills all known germs. Przpraszam za głupi komentarz ale usiłuję się (z trudem) dostosować do poziomu artykułu. Ewentualnie może być lizol. Nie mylić z lizaniem.
    Poznamy nowe smaki.

  • zomzom

    Oceniono 15 razy 11

    O ile nie lubię przykładów "a ja myję i nic mi nie jest" to sama takim walnę. Przygotowuję dla kota BARF (biologicznie właściwe surowe pożywienie) - więc wszystko co robię jest surowe. Myję kurczaka choćby dla zmycia tych wszystkich śluzowych wydzielin, ale nawet jakbym nie myła - deski, noże, maszynka do mielenia, miski, blat, podłoga (tak, czasami spada, tak często kot woli jeść z podłogi niż z miski), pojemniczki do przechowywania, wszystko mam w bakteriach z mięsa i podrobów. Wiejskie jaja trzymam w lodówce w wytłaczankach, które pewnie całe pokryte są jakimiś bakteriami. Stawiam na półkach rzeczy w opakowaniach w których stoją na półkach w sklepach. itp itd Do mycia często używam sody i octu (bo skuteczne), mam nawet jakiś płyn do podłóg odkażający - ale nie popadam w paranoję i nie dezynfekuję wszystkiego zawsze i wszędzie. Jakoś bardziej obawiam się bakterii od ludzi, będących na klamkach, siedzeniach, stołach, toaletach.

    Ale tak się zastanawiam - czy serio igram z poważnym zagrożeniem? Coraz więcej osób barfuje i póki co jedyne przypadki zakażeń salmonellą o jakich słyszałam to te z żywienia zbiorowego dla ludzi. Tak samo coraz więcej osób robi w domu różne mięsne wyroby.

  • laughterline

    Oceniono 19 razy 11

    Warto byłoby zaznaczyć, że są to zalecenia AMERYKAŃSKIEJ organizacji. Tak, tego kraju, gdzie poleca się ludziom przyrządzać mięso w rękawiczkach, bo standardy żywnościowe są tak niskie. Nie przywiązywałbym większej wagi do takich zaleceń.

  • krunghtep01

    Oceniono 9 razy 9

    Mam 69 lat i 'od zawsze' myje wszelkie miesa przed gotowaniem czy innym uzytkowaniem.Zyje !!

  • yan57

    Oceniono 7 razy 7

    ja zawsze myję i tak 50 lat jak gotuje obiady a tu się okazuje że robię żle a te wasze rewelacje to ręce nie mają gdzie opaść.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX