Pietruszka droższa niż szparagi? Wysokie ceny warzyw i owoców szokują klientów. Skąd się wzięły? Wyjaśniamy

Cena pietruszki już drugi rok z rzędu szokuje. Za kilogram popularnego dodatku do zup zapłacimy nawet ponad 20 złotych. Wiele innych warzyw i owoców również do tanich nie należy. Skąd te kwoty?

Cena pietruszki na bazarach i w sklepach waha się obecnie w granicach 20 złotych. Tymczasem za marchewkę zapłacimy około trzech złotych za kilogram. Skąd te różnice?

Wysoka cena pietruszki - wszystko przez suszę

To przede wszystkim rezultat wysokich cen hurtowych warzyw. Według stanu na 28 maja, za korzeń pietruszki w hurcie na giełdzie w podwarszawskich Broniszach sprzedawcy muszą zapłacić nawet około 16 zł za kilogram (prawie dwa razy tyle, co w roku ubiegłym). W efekcie sami podnoszą ceny. Względem ubiegłego roku podrożały także cebula (z niecałej złotówki do prawie czterech złotych za kilogram), szparagi czy buraki ćwikłowe. Do najdroższych warzyw i owoców należą obecnie: bób (średnio ok. 39 zł/ kg), maliny (ok. 36 zł/kg) i fasolka szparagowa.

Wciąż najbardziej szokuje jednak cena korzenia pietruszki, zwłaszcza w porównaniu do pozostałych warzyw korzeniowych. Jak donosi portal tvn24bis.pl, wysoka cena pietruszki to rezultat ubiegłorocznej suszy. "Pokłosiem zeszłorocznej suchej wiosny były wtedy nie tylko późniejsze niskie plony, ale i słabej jakości nasiona. Plantatorzy tegoroczną pietruszkę obsiewali kilka razy, tymi właśnie nasionami słabej jakości, bo pietruszka nie wzrastała" - wyjaśniał w rozmowie z serwisem Krzysztof Kutwa, analityk Polskiego Instytutu Ekonomicznego. Jak jednak podkreślają eksperci, już w czerwcu możemy się spodziewać spadków cen.

W jakich miesiącach roku świeże owoce i warzywa są najdroższe?

Jak tłumaczy dr inż. Krzysztof Zmarlicki z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, warzywa i owoce kosztują najwięcej w okresach, w których jest duży popyt i mała podaż. Dzieje się tak na przykład w maju i czerwcu w przypadku żółtej czy czerwonej papryki.

- Występuje to najczęściej wtedy, kiedy towar jest importowany, w miejscu jego produkcji podaż jest również mała i wymaga dodatkowych nakładów, jak np. produkcja warzyw i owoców pod osłonami, a dodatkowo jest to produkt łatwo się psujący i wymaga szybkiego transportu - tłumaczy ekspert. - W przypadku owoców jagodowych najwyższe ceny są w okresie zimowym z uwagi na długi transport owoców z bardzo odległych krajów tj. Chile, Argentyna bądź RPA.

Małe sklepy nie mają szans

Niższych cen produktów możemy szukać przede wszystkim w większych sieciach. W mniejszych sklepach i na bazarach ceny owoców i warzyw są zwykle nieco wyższe.

- W trakcie obrotu w sklepie część produktów się psuje oraz zmniejsza się ich waga poprzez parowanie - wyjaśnia dr inż. Krzysztof Zmarlicki. - Dla większości produktów ogrodniczych przyjmuje się, że w cenie detalicznej zawiera się od kilkunastu procent (w przypadku sałaty w USA) do 30-40 procent (w przypadku jabłek) ceny, jaką uzyskuje producent.

Jak twierdzi nasz ekspert, w cenie konsumenta coraz mniejszy jest udział ceny producenta. Proces ten postępuje w wyniku globalizacji.

- Podstawową zmianą, która następuje w polskim handlu detalicznym warzywami i owocami, jest połączenie handlu tymi produktami z handlem artykułami ogólnospożywczymi - opowiada Krzysztof Zmarlicki. - W latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia ok. 10-12 proc. w ilości sklepów ogółem w Polsce stanowiły tzw. sklepy owocowo-warzywne. Według GUS ich udział w 1991 roku, czyli po dwóch latach przemian rynkowych, spadł jednak do poziomu 7,8 proc., w roku 2008 osiągnął poziom jedynie ok. 3,5 proc., obecnie prawdopodobnie nie przekracza 1,5 procent. Mamy stale zwiększający się udział na rynku sieci super- i hipermarketów oraz sklepów dyskontowych w sprzedaży warzyw i owoców. Małe sklepy owocowo-warzywne, które znamy z przeszłości, nie mają szans na konkurencję cenową z większymi sieciami sklepów. Te, które pozostały, funkcjonują dzięki niszowej ofercie i konsumentom skłonnym zapłacić więcej za doskonałą jakość towaru. Niestety, większość polskich konsumentów zorientowana jest na niskie ceny, a te mogą zapewnić jedynie bardzo duże sieci.

Zobacz również:

Jak wyjaśnia ekspert, sieci handlowe są konkurencyjne dlatego, że optymalizują dostawy i obrót wszystkimi produktami. W tym celu wybierają one dostawców, którzy zapewniają odpowiednią podaż.

- Chodzi tu o jakość produktu (bardzo świeży, mający długi tzw. shelf life, czyli okres trwałości w sklepie na półkach), jego ilość (odpowiednia dla jednego centrum dystrybucyjnego zapewniającego podaż dla kilkudziesięciu sklepów, bądź wręcz dla całej sieci, np. kilkuset czy kilku tysięcy punktów), termin dostawy (określony dzień, a nawet godzina), traceability - śledzenie produktu, które zapewnia natychmiastowe zidentyfikowanie partii towaru i jego dostawcy (konieczne do wycofania produktu w przypadku stwierdzenia np. zbyt dużych pozostałości po środkach ochrony itd.) - dodaje.

Więcej o:
Komentarze (19)
Pietruszka droższa niż szparagi? Wysokie ceny warzyw i owoców szokują klientów. Skąd się wzięły? Wyjaśniamy
Zaloguj się
  • ps11111ps

    Oceniono 8 razy 8

    Sie chinczycy dowiedza to w przyszlym roku zarzuca rynek pietruszka po zaledwie 10zl/kg. I jeszcze na tym zarobią 9zl90gr na kazdym kilogramie. Normalnie lepsze jak kopanie złota.

  • kloss8

    Oceniono 4 razy 4

    W przyszłym roku każdy rolnik będzie miał pietruszkę

  • rggg

    Oceniono 3 razy 3

    Tak jak za komuny: rosnące ceny to nie wina rządu tylko susza lub powódź - no i jeszcze spekulanci...

  • baby1

    Oceniono 9 razy 3

    No ale inflacja 2% ?

  • idioteka-narodowa

    Oceniono 5 razy 3

    Co Wy kochani o tej pietruszce ciągle,przecież tej kupuje się mało i rzadko spożywa ..tylko w zupie.Ziemniaki młode dziś na bazarku 5,50 zł/kg.tych kupujemy i jemy najwięcej,chleb 700 g. 5, 80zł. wieprzowina w górę poszła o 5 zł/kg..,a kwiaty w "Ogrodach" o 2 zł droższe za doniczkę np.pelargonie i surfinie itp.

  • ps11111ps

    Oceniono 5 razy 3

    Ja obsiewam pietrucha cale pole. Będę sprzedawać wysyłkowo przez allegro. Eko od chłopa, zarobie tyle że ho ho!

  • villamos

    Oceniono 5 razy 3

    Bzdury z dużymi sieciami. Wczoraj w małym warzywniaku kupiłem pietruszkę po 17, a truskawki po 7. W tym czasie biedra ogłasza promocję truskawek z 15 na 13.

  • yslsl

    Oceniono 6 razy 2

    A w 2012 nie było największej suszy??? I co następnego roku było aż tak źle. A ogólnie to możemy się przygotować, że z roku na rok coraz gorzej będzie. Rolnicy o systemach nawadniających słyszeli???
    "Ostatnim rokiem, w którym nie zanotowano w Polsce suszy, był rok 1980, dlatego można uważać, że susza jest w naszym kraju zjawiskiem permanentnym – stwierdził prof. dr hab. Andrzej Doroszewski z IUNG podczas posiedzenia Zespołu Zarządzania Kryzysowego w resorcie rolnictwa."

  • komercyjny02

    Oceniono 1 raz 1

    Pietruszka (1 kg): 2017 – niecałe 5 zł, 2018 – 8 zł, 2019 – 16 zł (giełda w Broniszach; bo na rynku detalicznym – 30 zł / 1 kg)
    Szparagi (1 kg): 2018 – 11 zł, 2019 – średnio 15 zł
    Buraki ćwikłowe (1 kg): 2018 – 0,80 zł, 2019 – 1,65 zł
    Cebula (1 kg): 2018 – 0,75 zł, 2019 – 3,30 zł

    Paliwo na stacjach benzynowych (wzrost cen w ciągu 2018 r.): + 7,8%
    Paliwo na stacjach benzynowych (wzrost cen od kwietnia 2018 r. do kwietnia 2019 r.): + 8,5%

    Benzyna 95 (1 litr): koniec kwietnia 2018 – śr. 4,82 zł, maj 2019 – 5,24 zł
    ON Olej napędowy (1 litr): koniec kwietnia 2018 – śr. 4,74 zł, maj 2019 – 5,20 zł
    Mieszkanie nowe w Łodzi (1 metr kw.): koniec kwietnia 2018 – 5149 zł, maj 2019 – 5795 zł
    Mieszkanie nowe w Warszawie (1 metr kw.): koniec kwietnia 2018 – 7817 zł, maj 2019 – 8499 zł
    Auto nowe najpopularniejszej marki (Škoda Fabia): 2018 – od 37,6 tys. zł, 2019 – od 44,3 tys. zł
    Mydło (Dove): 2018 – 2,24 zł, 2019 – 2,97 zł
    Papier toaletowy (8 rolek): 2018 – 3,79 zł, 2019 – 4,45 zł

    Chleb (1/2 kg, średnio, wg GUS): marzec 2018 – 2,35 zł, marzec 2019 – 2,62 zł
    makaron (400 g, wg GUS): marzec 2018 – 3,96 zł, marzec 2019 – 4,16 zł
    Cukier (1 kg, wg GUS): marzec 2018 – 2,21 zł, marzec 2019 – 2,47 zł
    Szynka wieprzowa (1 kg, wg GUS): marzec 2018 – 26,29 zł, marzec 2019 – 227,15 zł
    Kurczak (1 kg, wg GUS): marzec 2018 – 7,32 zł, marzec 2019 – 7,49 zł
    Udziec wołowy (1 kg, wg GUS): marzec 2018 – 33,50 zł, marzec 2019 – 33,77 zł
    Masło (1 kostka, wg GUS): marzec 2018 – 5,91 zł, marzec 2019 – 6,19 zł
    Morszczuk, filet (1 kg, wg GUS): marzec 2018 – 24,40 zł, marzec 2019 – 25,04 zł
    Mąka pszenna (1 kg, wg GUS): marzec 2018 – 2,44 zł, marzec 2019 – 2,68 zł
    Ser Gouda (1 kg, wg GUS): marzec 2018 – 20,69 zł, marzec 2019 – 20,94 zł
    Mleko UHT 3,2% (1 litr): marzec 2018 – 2,76 zł, marzec 2019 2,66 zł (staniało)

    Żywność ogółem (średni wzrost cen od marca 2018 r. do marca 2019 r.): + 2,7%
    Żywność ogółem (średni wzrost cen od kwietnia 2018 r. do kwietnia 2019 r.): + 3,3%
    Pieczywo (średni wzrost cen w okresie marzec 2018 r. – marzec 2019 r.): + 9,6%
    Cukier (średni wzrost cen w okresie marzec 2018 r. – marzec 2019 r.): + 11,2%
    Warzywa (średni wzrost cen w okresie marzec 2018 r. – marzec 2019 r.): + 16,6%
    Ziemniaki stare (średni wzrost cen w okresie marzec 2018 r. – marzec 2019 r.): + 83,4% (!)
    Cebula (średni wzrost cen w okresie marzec 2018 r. – marzec 2019 r.): + 48,9%
    Kapusta (średni wzrost cen w okresie marzec 2018 r. – marzec 2019 r.): + 43,2%
    Marchew (średni wzrost cen w okresie marzec 2018 r. – marzec 2019 r.): + 34,3%

    Schab wieprzowy (1 kg): marzec 2018 – 17,00 zł, marzec 2019 26,66 zł (staniał)
    Słonina (1 kg): marzec 2018 – 6,05 zł, marzec - 2019 87 zł (staniała)
    Jabłka (1 kg): marzec 2018 – 3,81 zł, marzec 2019 - 2,26 zł (staniały)
    Jaja (1 sztuka): marzec 2018 – 0,69 zł, marzec 2019 – 0,65 zł (staniały)
    Kurczak (wzrost ceny za 1 kg w kwietniu i pierwszej połowie maja 2019): + 1,65 zł
    Schab bez kości (wzrost ceny za 1 kg w kwietniu i pierwszej połowie maja 2019): + 6,87 zł
    Kiełbasa podwawelska (wzrost ceny za 1 kg w kwietniu i pierwszej połowie maja 2019): + 5,97 zł
    Ziemniaki (wzrost ceny za 1 kg w kwietniu i pierwszej połowie maja 2019): + 0,89 zł
    Pomidory (wzrost ceny za 1 kg w kwietniu i pierwszej połowie maja 2019): + 0,29 zł
    Pieczarki (wzrost ceny za 1 kg w kwietniu i pierwszej połowie maja 2019): + 1,72 zł
    Śledzie matjasy (wzrost ceny za 1 opakowanie 650 g w kwietniu i pierwszej połowie maja 2019): + 0,85 zł
    Szynka wiejska (wzrost ceny za 450 g w kwietniu i pierwszej połowie maja 2019): + 0,56 zł

    Na razie wzrost płac nadąża za wzrostem cen. Na razie . . .

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX