Powodzie, które w ostatnim czasie zalały wiele regionów Polski, zbierają swoje żniwa. Dosłownie. Rolnicy i sadownicy muszą stawić czoła skutkom obfitych ulew. Hektary podtopionych pól narażają ich na ogromne straty, a zwykłych konsumentów na wyższe ceny warzyw i owoców, ponieważ duża część upraw uległa zniszczeniu i skażeniu. Jak podaje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Warszawie:
Owoce i warzywa, które zostały podtopione, nie nadają się do spożycia przez ludzi i zwierzęta.
Fala powodziowa niesie ze sobą wszystko, co uda jej się zebrać po drodze. Są to między innymi szkodliwe substancje, które pochodzą ze ścieków, studzienek kanalizacyjnych czy fabryk. Nie mamy zatem do czynienia jedynie z zagrożeniami biologicznymi, ale i chemicznymi. Taka woda zupełnie nie nadaje się do użytku. Nowalijki, warzywa korzeniowe czy owoce przez nią zalane, mimo że mogą prezentować się bez zarzutu, najprawdopodobniej zostały skażone zanieczyszczoną wodą i nie mogą być spożywane nawet po dokładnym umyciu ani wygotowaniu.
Są one niebezpieczne dla zdrowia człowieka i nie nadają się na pasze dla zwierząt, bowiem zostały skażone drobnoustrojami, w tym bakteriami chorobotwórczymi, które mogą wywoływać zakażenia i zachorowania u ludzi na groźne dla zdrowia i życia choroby
- wyjaśnia Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna.
Tego lata zatem możemy nastawiać się na wysokie ceny świeżych warzyw i owoców. Jest to wynik nie tylko powodzi, lecz także zmiennej pogody, która przez ostatnich kilka miesięcy potraktowała plony zarówno suszą, jak i późnymi przymrozkami.
Na stronie sanepidu znaleźć można też ostrzeżenie o tym, by ze szczególną uwagą przeglądać produkty spożywcze. Te, które miały kontakt ze skażoną wodą, należy bezwzględnie wyrzucić. Dotyczy to również tych, które są zamknięte, ale noszą ślady uszkodzenia (na przykład puszki z wydętym wieczkiem), a także nabiał, mięso i inne, które wymagają przechowywania w odpowiednich warunkach. Więcej informacji na temat tego, jak radzić sobie z żywnością po powodzi, znajduje się na oficjalnej stronie sanepidu.
Zobacz również:
Polskie truskawki już pojawiły się na bazarach, ale wciąż są drogie. Kiedy będzie wysyp?
Dlaczego pomidory ze sklepu nie mają smaku? Naukowcy już wiedzą - to przez ich geny
Eksperci apelują: Nie myj mięsa z kurczaka przed gotowaniem. W ten sposób roznosisz bakterie