Tempura w jednym z pytań w "Milionerach". Skąd to danie przywędrowało do Japonii?

Tempura, coraz bardziej popularna w naszym kraju m.in. dzięki barom azjatyckim, sprawiła ostatnio niemało problemów uczestniczce programu "Milionerzy". Wiecie, skąd tempura przywędrowała do Japonii? Odpowiedź może zaskoczyć nawet najbardziej zagorzałego fana sushi.

Tempura pochodzi z Japonii? Wcale nie

Pytanie o tempurę pojawiło się w programie "Milionerzy" w odcinku wyemitowanym 3 czerwca. Uczestniczka, która grała o 75 tysięcy złotych, miała twardy orzech do zgryzienia. Musiała odpowiedzieć, skąd ta potrawa przywędrowała do Japonii w XVI wieku. Do wyboru były: a) z Holandii, b) z Portugalii, c) z Rosji, d) z Chin.

Choć skłaniała się najbardziej ku odpowiedzi "d", postanowiła nie ryzykować i wykorzystać jedno z kół ratunkowych. Wybrała telefon do przyjaciela - swojego brata. On również, choć nie był pewien, powiedział, że zaznaczyłby odpowiedź "d". Uczestniczka zaznaczyła ją, zgodnie z sugestią brata, ale okazało się, że nie był to dobry wybór. Poprawna odpowiedź to "b", czyli Portugalia.

Tempura, czyli panierowane i smażone na głębokim oleju ryby, owoce morza, a także warzywa, przywędrowała bowiem do Japonii wraz z portugalskimi misjonarzami jezuickimi. Dziś nie wyobrażamy sobie menu azjatyckiego baru bez choćby jednego dania w tempurze.

To nie jedyne pytanie z dziedziny kulinariów, które pojawiło się do tej pory w programie Milionerzy. Wcześniej pisaliśmy na przykład o tym, który owoc połączony z alkoholem to śmiertelna mieszanka.

Jak zrobić tempurę? Przepis

Tempura przyrządzana jest zazwyczaj z owoców morza, ryb, warzyw i grzybówTempura przyrządzana jest zazwyczaj z owoców morza, ryb, warzyw i grzybów Fot. takedahrs/ pixabay.com (pixabay license)

Ciasto, w którym maczane są produkty na tempurę, przygotowywane jest z zimnej wody, żółtek i mąki ryżowej lub pszennej. Tłuszcz używany do smażenia również ma duże znaczenie. Tempura smażona jest zwykle na oleju ryżowym, sezamowym lub z nasion bawełny, ale jeśli nimi nie dysponujecie, możecie wybrać olej rzepakowy.

Tempura - składniki:

  • 2 krewetki
  • 1 tuba z kalmara (ponacinana)
  • 1 różyczka kalafiora
  • 1 różyczka brokuła
  • po 1 plastrze cukinii i bakłażana
  • 1 cebula

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 30 dag mąki ryżowej
  • sos sojowy do smaku oraz olej (może być z domieszką oleju sezamowego)

Sos do maczania:

  • 100 ml bulionu dashi
  • 20 ml sosu sojowego
  • 30 ml sake
  • odrobina świeżo startego imbiru

Tempura - sposób przygotowania:

Wymieszaj składniki ciasta, dodając tyle lodowatej wody, aby było dość gęste. Przygotowane produkty zanurzaj w cieście i smaż w głębokim, gorącym oleju na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Wymieszaj składniki sosu, wlej do miseczki i podawaj do tempury.

Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia"

Więcej o:
Komentarze (16)
Tempura w jednym z pytań w "Milionerach". Skąd to danie przywędrowało do Japonii?
Zaloguj się
  • zawszedak111

    Oceniono 2 razy 2

    paz, ale co ma wspólnego "zagorzały fan sushi" z tempurą?

  • komercyjny02

    Oceniono 1 raz 1

    Czy nikt już nie pamięta serialu "Szogun" z Richardem Chamberlainem? Co prawda akcja toczyła się nie w wieku XVI lecz XVII, ale portugalscy misjonarze odgrywali tam dość ważną rolę.

  • pjck

    Oceniono 1 raz 1

    Nie wiem, czy było to zaskakujące dla wszystkich...
    Nawet na logikę - jeżli ktoś tego nie wiedział - wymieniono XVI wiek, czyli okres kontaktów z Portugalczykami.
    Nota bene, nie jest to jedyne danie w Kraju Kwitnącej Wiśni o takich korzeniach.
    www.merkuriuszkulinarny.co.uk

  • byann

    0

    Marmolada to po portugalsku dżem z pigwowca (marmelo).
    Potem Francuzi zaczęli używać to słowo do "każdej" marmolady.
    Marmolada z pigwowca to dopiero tautologia.

  • byann

    0

    W krajach bałkańskich pomarańcza to portokal.

  • byann

    0

    Dziesiątki słów japońskich pochodzi od portugalskiego.

  • princepinot

    0

    Mozna sie klocic.
    Tempura powstala w Japonni, ale prawda jest ze duzy wplyw na powstanie tej receptury miala technika fritter stsowana przez portugalcYkow mieszkajacych w okolicach nagasaki, skad pochodzi nazwa. Tempura nigdy nie istniala w portugalii.

  • krysia20000

    0

    'Tempero' to po portugalsku kondyment. Zresztą tempura to nie jedyny kulinarny wkład Portugalczyków w kuchnię Azji. XVI wiek należał do nich jeśli chodzi o światowy handel przyprawami. Na wschód zawlekli m.in. ocet, paprykę piri piri, rafinowany cukier i słodkie wypieki. W Makao pieką pasteis de nata z równym zacięciem jak w lizbońskim Belem, a fios de ovos (cienkie makaronowe nitki ze słodkiej masy jajecznej) w Japonii znają jako keiran somen, w Malezji jala mas, a w Tajlandii foi thong. Popularne w hinduskich restauracjach UK superostre vindaloo to pochodząca z Goa pikantna modyfikacja znacznie skromniejszego carne de vinha d'alhos, czyli 'potrawki' z mięsa (najczęściej wieprzowiny) zamarynowanego w winie (najczęściej maderze) i czosnku. Na bliski wschód i południe Europy przynieśli m.in. słodkie pomarańcze, w wielu językach tamtejszego regionu zwane po prostu 'portugalkami' (turecki, bułgarski, grecki, farsi, rumuński, amharski, gruziński). Anglików rozpili nie tylko porto i maderą, ale także... herbatą, która na Wyspach popularność zdobyła dzięki małżeństwu Karola II Stuarta z Katarzyną Braganzą. Afrykę nauczyli kukurydzę. No i nie zapominajmy o marmoladzie, która pierwotnie oznaczała pastę z wygotowanego miąższu pigwy, po portugalsku 'marmelo'.

  • pawelekok

    0

    Nie jest to jedyne zapożyczenie Azji z Europy. Np. do Chin docierały wieści, że w Europie piecze się z mąki różne rzeczy, chodziło o chleb. Z mąki zbóż, takich jak żyto czy pszenica, żeby była jasność. No więc Chińczycy postanowili spróbować. Ale zrobili to na wzór swojego ryżu i w ten sposób, bardziej gotując niż piekąc, wynaleźli .... makaron. Który to wynalazek potem wrócił w tej formie do Europy.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX