Sześć najczęstszych błędów, które popełniamy podczas grillowania. Jak ich uniknąć?

Grillowanie to jeden z bardziej lubianych przez Polaków sposobów przygotowywania posiłków. Mimo że doświadczenie mamy spore, często zdarzają się problemy. Twarda karkówka, rozpadające się warzywa, surowe mięso. Oto lista sześciu najczęstszych błędów podczas grillowania. Podpowiadamy, jak ich uniknąć.
Zobacz wideo

Błędy podczas grillowania

Wiele niedogodności związanych z grillowanym jedzeniem można zaakceptować. Można też przeanalizować, co robimy nie tak i zmienić sposób przyrządzania potraw. Na co warto zwracać uwagę? Zebraliśmy kilka wskazówek.

Niedopasowanie sposobu grillowania do rodzaju grilla

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów grilla. Najpopularniejszym jest oczywiście ten węglowy, a zaraz za nim gazowy i elektryczny. Mimo że najczęściej korzysta się z tego pierwszego, jego rozpalenie i późniejsza obróbka potraw wciąż potrafi płatać figle. O tym, jak go rozpalić, pisaliśmy w osobnym artykule.

Jeśli zaś chodzi o przyrządzanie jedzenia, należy pamiętać, że taki grill nie dostarcza tak równomiernego ciepła, jak grill elektryczny czy gazowy. Zależy to między innymi od rozmieszczenia węgielków. Potrawy, które są bezpośrednio nad żarem, zrobią się szybko. Jeśli w ten sposób będziecie grillować karkówkę, a następnie odłożycie ją na bok grilla, będzie ona pod pośrednim wpływem żaru, o czym zdarza się zapominać. Po dłuższej chwili w strefie pośredniej mięso będzie bowiem przesuszone.

Opanowanie sztuki grillowania na żarze (nie ogniu!) bezpośrednim i pośrednim pozwoli na uzyskanie znakomitych dań. Grille elektryczne i gazowe z kolei wymagają mniejszego zaangażowania, bo nie trzeba ich rozpalać, a ciepło rozprowadza się równomiernie.

6 najczęstszych błędów, które popełniamy podczas grillowania. Jak ich uniknąć?6 najczęstszych błędów, które popełniamy podczas grillowania. Jak ich uniknąć? Fot. Shutterstock

Zbyt wczesne i częste przewracanie

Mięsa i warzywa potrzebują czasu, by dojść i się zarumienić. Zbyt wczesne i częste przewracanie systematycznie hamuje ten proces, przez co potrawy robią się zdecydowanie dłużej. Ma to wpływ na ich ostateczny smak i strukturę. Dobrym momentem na przewrócenie karkówki czy szaszłyka jest ten, gdy potrawa się lekko podpiecze i zacznie odstawać od kratki grilla. Ważne, by nie dociskać mięs do rusztu. Przez to tracą soki, a więc są bardziej suche w środku.

Zbyt częste otwieranie pokrywy

Pokrywa pozwala na zamknięcie ciepła wewnątrz grilla, dzięki czemu jedzenie dochodzi szybciej i bardziej równomiernie. Otwieranie jej co kilka chwil sprawia, że całe ciepło ucieka, a sama idea grillowania pod przykryciem przestaje mieć sens. Trzeba więc uzbroić się w cierpliwość i znać orientacyjny czas grillowania różnych mięs czy warzyw. Dzięki temu jedzenie nie będzie ani niedopieczone, ani twarde i spalone.

6 najczęstszych błędów, które popełniamy podczas grillowania. Jak ich uniknąć?6 najczęstszych błędów, które popełniamy podczas grillowania. Jak ich uniknąć? Fot. Shutterstock

Palenie lub niedopiekanie

Często stwierdzamy, że mięso jest gotowe, ponieważ spędziło na grillu konkretną ilość czasu lub na jego powierzchni pojawiły się charakterystyczne brązowe pasy. Jednak te wskaźniki wcale nie muszą oznaczać, że potrawa jest dobrze zrobiona. Mięsa mają różne struktury, różne grubości, żar jest większy z jednej strony niż z drugiej. Z tych powodów warto dokładnie obserwować potrawy, ale nie zgadywać. Warto też nauczyć się używać termometru kuchennego i znać wartości temperatury, jakie powinno osiągać zrobione mięso.

Nieumiejętne grillowanie warzyw

Warzywa stają się bardzo delikatne podczas grillowania. Często też spadają na węgielki. Z tych powodów warto układać je na tackach lub nabijać na patyczki do szaszłyków. Innym sposobem jest odpowiednie krojenie, czyli w podłużne plastry, które łatwo złapać szczypcami, by przewrócić na drugą stronę. Dobrze też łączyć ze sobą warzywa o podobnej strukturze, dzięki czemu będziecie mieli pewność, że będą gotowe jednocześnie.

Utrudnianie sobie sprzątania

Na grillu przyrządza się jedzenie, to oczywiste. Mniej oczywistym jednak jest fakt, że zanim znajdzie się na nim żywność, warto grill wyczyścić. Niestety, niejednokrotnie się o tym zapomina i zostawia to na następną okazję. A wtedy ruszt jest tłusty i oblepiony zaschniętymi resztkami jedzenia, których nie sposób się pozbyć. Zaoszczędzicie wiele czasu i nerwów, jeśli zajmiecie się jeszcze ciepłym (ale nie gorącym!) grillem tuż po posiłku. (Więcej na ten temat: By wyczyścić ruszt, potrzebne będą sól i piekarnik? Podpowiadamy, jak przygotować grill do uczty w ogródku).

Wierzymy, że jest wśród was wielu mistrzów grillowania. Jeśli jednak nie jesteście pewni swoich umiejętności, dzięki powyższym poradom łatwiej poskromicie ten letni sport narodowy. Miłego grillowania!

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA