Jak ekspresowo chłodzić napoje? Potrzebujesz ręczników kuchennych i zimnej wody

Goście juz pukają do drzwi, a okazało się, że ta butelka napoju, którą chciałeś wstawić do lodówki, wciąż stoi na stole. Ciepluteńka. Nie martw się, jest sposób, by szybko schłodzić piwo, wino, a także każdy inny napój w szklanej butelce.

Jak donoszą redaktorzy magazynu The Kitchn - jest sposób, żeby schłodzić napój w ekspresowym tempie. Wystarczy ponoć zaledwie 10-15 minut, by butelka coli, piwa czy prosecco (a wraz z nią jej zawartość) osiągnęła przyjemną, niską temperaturę. Wszystko, czego potrzebujesz, to papierowe ręczniki i nieco wody.

Jak szybko schłodzić napój?

Masz już butelkę, którą zamierzasz schłodzić oraz ręczniki papierowe? Świetnie - to połowa sukcesu. Teraz wystarczy tylko, że zamoczysz ręczniki w zimnej wodzie i owiniesz je wokół butelki. Gotowe? Świetnie. Tak przygotowane butelki włóż do zamrażalnika. Żeby papier nie przywarł do jego powierzchni, radzimy najpierw dodatkowo zabezpieczyć butelkę, np. owijając ją w foliową reklamówkę.

W zależności od rozmiarów (a więc pojemności), butelka powinna się chłodzić przez około 10-15 minut. Po tym czasie, jak zapewniają autorzy artykułu, nasz napój będzie schłodzony.

Jak to działa?

Dlaczego chłodzenie napoju z użyciem mokrych papierowych ręczników ma być skuteczniejsze od chłodzenia go bez nich? Jak czytamy na stronie magazynu, warstwa mokrych ręczników szybko zamarza i tworzy wokół butelki lodowy "kompres", który chłodzi ją lepiej niż samo powietrze z zamrażalnika.

Uwaga - w ten sposób najlepiej chłodzić jedynie napoje w szklanych butelkach. Puszka i plastik mogą źle znosić niską temperaturę, która panuje w zamrażalniku - zwłaszcza wtedy, kiedy zapomnicie, że je tam wstawiliście.

To również może cię zainteresować:

Więcej o:
Komentarze (22)
Jak ekspresowo chłodzić napoje? Potrzebujesz ręczników kuchennych i zimnej wody
Zaloguj się
  • trombodur

    Oceniono 11 razy 9

    Wszystko czego potrzebuję to papierowe ręczniki i trochę wody. Taa, a potem okazuje się, że jeszcze potrzebuję działającej zamrażarki. Wy naprawdę jesteście bandą beznadziejnych gamoni.

  • nazwa.niepoprawna

    Oceniono 8 razy 6

    A jeśli masz dużo czasu, pragnienie nie jest zbyt mocne, a trochę wolnego grosza uwiera twoje konto, możesz także wybrać się np. na Grenlandię i tam - bezpośrednio w lodowcu - schłodzić swój ulubiony napój.

  • yayebye

    Oceniono 7 razy 5

    Będzie jeszcze szybciej jak do zamrażarki/lodówki włożysz mały wiatrak na baterię.

  • sztucznypolak

    Oceniono 4 razy 4

    "lodowy "kompres", który chłodzi ją lepiej niż samo powietrze z zamrażalnika"
    Nie widze logicznego wytlumaczenia. Wydaje sie, ze temperatura tej powloki lodowej i powietrza w zamrazalniku sa takie same. Chyba przeprowadze eksperyment.

  • stasi1

    Oceniono 2 razy 2

    ,,Uwaga - w ten sposób najlepiej chłodzić jedynie napoje w szklanych butelkach. Puszka i plastik mogą źle znosić niską temperaturę, która panuje w zamrażalniku - zwłaszcza wtedy, kiedy zapomnicie, że je tam wstawiliście."
    Akurat to bzdura. Szklana butelka oczywiście pęknie. Puszka też. Plastikowa butelka ma szanse przetrwać. Kiedyś w rodzinie trzymaliśmy 1.5 litrową butelkę( plastikową )) do szybkiego chłodzenia. Przetrwała kilkadziesiąt cykli mrożenia

  • pivit

    Oceniono 2 razy 2

    Polski sposób na chłodzenie "napojów" na pustyni. Wymyślony przez żołnierzy armii Andersa w Iraku. Owinąć butelkę mokrym ręcznikiem i wystawić na działanie słońca i wiatru. Ciepło parowania załatwi sprawę.

  • cometto-pl

    Oceniono 2 razy 2

    johnrleeman.com/2014/08/15/mythbusting-cooling-a-drink-with-a-wet-paper-towel/

  • allegropajew

    0

    Robiłem takie eksperymenty i goooowno dały. Żeby cokolwiek zyskać, trzeba wykorzystać PAROWANIE wody, bo to potężnie odbiera ciepełko. I to zadziałało na irackiej pustyni w 1943 r. (schładzało wodę z 50 do 30 stopni i był efekt MAŁMAZJI.

    Gościula

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX