Jak ekspresowo chłodzić napoje? Potrzebujesz ręczników kuchennych i zimnej wody

Wracasz z upału i masz ochotę na coś zimnego do picia. Tymczasem okazało się, że ta butelka napoju, którą chciałeś wstawić do lodówki, wciąż stoi na stole. Ciepluteńka. Nie martw się, jest sposób, by szybko schłodzić piwo, wino, a także każdy inny napój w szklanej butelce.

Jak donoszą redaktorzy magazynu The Kitchn - jest sposób, żeby schłodzić napój w ekspresowym tempie. Wystarczy ponoć zaledwie 10-15 minut, by butelka coli, piwa czy prosecco (a wraz z nią jej zawartość) osiągnęła przyjemną, niską temperaturę. Wszystko, czego potrzebujesz, to papierowe ręczniki i nieco wody.

Jak szybko schłodzić napój?

Masz już butelkę, którą zamierzasz schłodzić oraz ręczniki papierowe? Świetnie - to połowa sukcesu. Teraz wystarczy tylko, że zamoczysz ręczniki w zimnej wodzie i owiniesz je wokół butelki. Gotowe? Świetnie. Tak przygotowane butelki włóż do zamrażalnika. Żeby papier nie przywarł do jego powierzchni, radzimy najpierw dodatkowo zabezpieczyć butelkę, np. owijając ją w foliową reklamówkę.

W zależności od rozmiarów (a więc pojemności), butelka powinna się chłodzić przez około 10-15 minut. Po tym czasie, jak zapewniają autorzy artykułu, nasz napój będzie schłodzony.

Jak to działa?

Dlaczego chłodzenie napoju z użyciem mokrych papierowych ręczników ma być skuteczniejsze od chłodzenia go bez nich? Jak czytamy na stronie magazynu, warstwa mokrych ręczników szybko zamarza i tworzy wokół butelki lodowy "kompres", który chłodzi ją lepiej niż samo powietrze z zamrażalnika.

Uwaga - w ten sposób najlepiej chłodzić jedynie napoje w szklanych butelkach. Puszka i plastik mogą źle znosić niską temperaturę, która panuje w zamrażalniku - zwłaszcza wtedy, kiedy zapomnicie, że je tam wstawiliście.

To również może cię zainteresować:

Więcej o:
Komentarze (22)
Jak ekspresowo chłodzić napoje? Potrzebujesz ręczników kuchennych i zimnej wody
Zaloguj się
  • trombodur

    Oceniono 11 razy 9

    Wszystko czego potrzebuję to papierowe ręczniki i trochę wody. Taa, a potem okazuje się, że jeszcze potrzebuję działającej zamrażarki. Wy naprawdę jesteście bandą beznadziejnych gamoni.

  • nazwa.niepoprawna

    Oceniono 8 razy 6

    A jeśli masz dużo czasu, pragnienie nie jest zbyt mocne, a trochę wolnego grosza uwiera twoje konto, możesz także wybrać się np. na Grenlandię i tam - bezpośrednio w lodowcu - schłodzić swój ulubiony napój.

  • yayebye

    Oceniono 7 razy 5

    Będzie jeszcze szybciej jak do zamrażarki/lodówki włożysz mały wiatrak na baterię.

  • sztucznypolak

    Oceniono 4 razy 4

    "lodowy "kompres", który chłodzi ją lepiej niż samo powietrze z zamrażalnika"
    Nie widze logicznego wytlumaczenia. Wydaje sie, ze temperatura tej powloki lodowej i powietrza w zamrazalniku sa takie same. Chyba przeprowadze eksperyment.

  • stasi1

    Oceniono 2 razy 2

    ,,Uwaga - w ten sposób najlepiej chłodzić jedynie napoje w szklanych butelkach. Puszka i plastik mogą źle znosić niską temperaturę, która panuje w zamrażalniku - zwłaszcza wtedy, kiedy zapomnicie, że je tam wstawiliście."
    Akurat to bzdura. Szklana butelka oczywiście pęknie. Puszka też. Plastikowa butelka ma szanse przetrwać. Kiedyś w rodzinie trzymaliśmy 1.5 litrową butelkę( plastikową )) do szybkiego chłodzenia. Przetrwała kilkadziesiąt cykli mrożenia

  • pivit

    Oceniono 2 razy 2

    Polski sposób na chłodzenie "napojów" na pustyni. Wymyślony przez żołnierzy armii Andersa w Iraku. Owinąć butelkę mokrym ręcznikiem i wystawić na działanie słońca i wiatru. Ciepło parowania załatwi sprawę.

  • cometto-pl

    Oceniono 2 razy 2

    johnrleeman.com/2014/08/15/mythbusting-cooling-a-drink-with-a-wet-paper-towel/

  • allegropajew

    0

    Robiłem takie eksperymenty i goooowno dały. Żeby cokolwiek zyskać, trzeba wykorzystać PAROWANIE wody, bo to potężnie odbiera ciepełko. I to zadziałało na irackiej pustyni w 1943 r. (schładzało wodę z 50 do 30 stopni i był efekt MAŁMAZJI.

    Gościula

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX