Sezon na kiszenie ogórków w pełni, a GIS ostrzega. W popularnej gorczycy wykryto salmonellę

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii salmonelli w partii gorczycy białej marki Prymat. Produkt został wycofany z obrotu.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował za pośrednictwem swojej strony internetowej o wykryciu salmonelli typhimurium w produkcie Gorczyca biała cała 30 g marki Prymat (numer partii 1298133, data minimalnej trwałości 05.2022). Obecność bakterii wykryto w czterech na pięć badanych próbek produktu.

GIS przestrzega, że spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Marka Prymat Sp. z o.o. zidentyfikowała już wszystkich odbiorców skażonego produktu, który został wycofany z obrotu i ma wrócić do magazynów firmy.

Co to salmonella?

Do zakażeń wywołanych pałeczkami salmonelli najczęściej dochodzi latem - bakteria rozwija się bowiem w wysokiej temperaturze. Salmonellę najczęściej spotyka się w mięsie, produktach mlecznych i jajkach.

Objawy zatrucia salmonellą są bardzo uciążliwe i przypominają zwykłe zatrucie pokarmowe. Niestety, w przypadku zakażenia bakterią salmonelli wizyta u lekarza jest konieczna, a chory może nawet zostać poddany hospitalizacji. Nie należy bagatelizować takiego zatrucia, ponieważ nieleczone może prowadzić do odwodnienia organizmu, co jest bardzo niebezpieczne szczególnie w przypadku dzieci.

Więcej o:
Komentarze (11)
Sezon na kiszenie ogórków w pełni, a GIS ostrzega. W popularnej gorczycy wykryto salmonellę
Zaloguj się
  • 11krzych

    Oceniono 7 razy 5

    Niech Główny Inspektorat Sanitarny zbada wodę święconą w pierwszym lepszy kościele. Ponieważ każdy wkłada tam łapę, jest tam ekstremalna zawartość bakterii kałowych i często również salmonelli.
    Po włożeniu łapy do tej gnojówy nie jeść ani nie brać palucha do buzi przed umyciem rąk.

  • klm747

    Oceniono 2 razy 2

    Prymat to firma będąca sponsorem programu Gessler...
    Jakoś mnie ta salmonella nie dziwi...

  • public_enemy

    Oceniono 1 raz 1

    przecież do kiszonych się nie dodaje gorczycy, co najwyżej do korniszonów, ale te się pasteryzuje.

  • dra-h

    Oceniono 1 raz 1

    Przeszedłem salmonellozę, nie polecam nikomu. Jak znajdziecie tę gorczycę u siebie to wywalajcie od razu i nie ryzykujcie.

  • lusjola

    Oceniono 1 raz 1

    minister zdrowia do dymisji ,lekarstwa w dudzie teraz salmonella w gorczycy, czy kieruje ktoś tym tramwajem zwanym Polską ??? Może wszyscy leżą plackiem na Srebrnej ??? !!!

  • ps11111ps

    Oceniono 3 razy 1

    Na suchych ziarenkach salmonella??? A co ona tam robiła? Ja rozumię jajka prosto z dudy, zielonkawe kiełbasy, ciasta weselne kremiaste na 35C ale na gorczycy???

  • sokrates2.life

    Oceniono 1 raz -1

    Kiś maj S, o'górku. W namiocie.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX