Chude mleko zdrowsze od tłustego? "To nic innego, jak zwykła tłuszczofobia"

Mleko znajdziemy w niemal każdej lodówce. Często kupuje się to o obniżonej zawartości tłuszczu z myślą o zdrowiu. Tymczasem mleko pełnotłuste zawiera mnóstwo dobrych składników. Czy jest gorsze od wersji odchudzonej i czy mleko w ogóle jest polecane w codziennej diecie? Zapytaliśmy dietetyka.
Zobacz wideo

Mleko chude, pełnotłuste czy żadne?

Od lat mówi się, że produkty tłuste są niezdrowe, przyczyniają się do problemów zdrowotnych, a także do nadmiernego tycia. Z tego powodu na sklepowych półkach już od kilku dekad znaleźć można wiele odchudzonych odpowiedników. Tak właśnie jest z mlekiem chudym. Czy rzeczywiście jest zdrowsze od pełnotłustego? A komu nie poleca się mleka wcale? Zapytaliśmy o to Jakuba Mauricza, dietetyka www.b-well.pl, trenera żywienia, szkoleniowca www.mauricz.com.

Pełnotłuste mleko jest źródłem białka, laktozy, magnezu, wapnia czy potasu, a także witamin A, D, E i K oraz witamin z grupy B. Z tego powodu uznawane jest za produkt wyjątkowo odżywczy. Jednak są też przeciwwskazania do spożywania mleka, czy to chudego, czy pełnotłustego. Jakie?

Na tapecie laktoza i białka mleka krowiego

- Mleko i jego produkty nie zawsze są dobrym pomysłem jako stały element wdrożony do diety - wskazuje Jakub Mauricz. - Jedynym neutralnym elementem jego składu są lekkostrawne tłuszcze mleczne. Z kolei cukier mleka, czyli laktoza, bardzo często bywa przyczyną rewolucji żołądkowo-jelitowych ze względu na wzmożoną fermentację. Każda osoba, która cechuje się przerostem bakterii w jelicie cienkim (SIBO) lub jelitem nadwrażliwym (IBS), będzie obserwowała przykre skutki uboczne w formie wzdęć, bólów brzucha, rozwolnienia, a także kłopotów z koncentracją z racji zaburzenia działania nerwu błędnego, który łączy układ nerwowy z jelitami.

- Kłopotów nastręczają również białka mleka krowiego, których nie jesteśmy w stanie wyeliminować z produktów spożywczych. Mówimy tutaj nie tylko o reakcjach alergicznych natychmiastowych, jak alergia pokarmowa, której szczególnym znakiem jest tak zwana skaza białkowa, czyli krostki pokrywające najczęściej tricepsy. Mowa przede wszystkim o utajonych reakcjach alergicznych. Ich efekty pojawiają się wiele godzin po spożyciu pokarmów i są niemożliwe do uchwycenia bez specjalistycznych badań - ostrzega ekspert i sugeruje: Moja rada, to wyeliminować mleko oraz jego produkty na miesiąc, a później wprowadzić stopniowo i zobaczyć, czy uprzednio poprawione samopoczucie (po miesięcznym odstawieniu) nie zaczęło się nagle pogarszać.

Chude mleko zdrowsze od tłustego?Chude mleko zdrowsze od tłustego? Fot. Shutterstock/Oleg Krugliak

Jeśli jednak spożywanie mleka nie wywołuje nieprzyjemnych dolegliwości lub pogorszenia samopoczucia, nie ma podstaw żeby wyłączać je ze swojej diety. Oczywiście, jak ze wszystkim, należy zachować umiar, zarówno gdy zdecydujemy się na kupno mleka tłustego, jak i chudego.

Stygmatyzacja pełnotłustego mleka - jest się czego bać?

- Odrzucanie tłustego mleka to nic innego, jak zwykła tłuszczofobia, czyli bojaźń o nadmierną liczbę kalorii oraz związany z tym przyrost masy ciała - tłumaczy dietetyk. - Każdy gram tłuszczu wiąże się z podażą dziewięciu kcal energii, jednak nie sądzę, że pijemy mleko na litry, więc nie ma sensu przejmować się różnicą 24 kcal na szklankę tego produktu.

Czy chude mleko jest faktycznie zdrowsze od pełnotłustego? Specjalista nie pozostawia wątpliwości. - Zmniejszając ilość tłuszczów, po prostu przyjmujemy nieco mniejszą liczbę kalorii. Jednak, jak już wspomniałem, tłuszcze te są lekkostrawne i wobec całego składu mleka są najmniejszym problemem. Jeżeli dobrze je tolerujemy i nie przesadzamy z jego ilością w diecie, okazyjne użycie mleka 3,2-procentowego jest jak najbardziej słusznym wyborem.

Zatem nagonka na mleko pełnotłuste wydaje się być sporo na wyrost. A czy są jakieś wskazania dla konkretnych osób w odniesieniu do rodzaju mleka? - Każdy może użyć zarówno tego tłustego, jak i chudego - odpowiada dietetyk. Ważne, by obserwować reakcje swojego organizmu i zachować umiar.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.