GIS wycofuje partię sera żółtego Gouda z SM Ryki. Producent zlecił badania. Jest odpowiedź

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu partii sera Gouda produkowanego przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki. W produkcie wykryto bakterie Listeria monocytogenes.

Partia sera Gouda z SM Ryki wycofana ze sprzedaży

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie o jednym z produktów Spółdzielni Mleczarskiej Ryki. Jest nim ser Gouda w plastrach. Ostrzeżenie dotyczy partii numer 290351 o dacie minimalnej trwałości: 06.09.2019. Według danych GIS-u, trafiła ona na rynek polski, a także kanadyjski. 

Jaki jest powód wycofania produktu ze sprzedaży? W serze wykryto niewielkie ilości bakterii Listeria monocytogenes. Zatrucie nią u osób dorosłych zwykle przebiega bezobjawowo, może jednak stanowić poważne zagrożenie dla kobiet w ciąży, małych dzieci i osób starszych, a także wszystkich z obniżoną odpornością.

Co zrobić z kupionym produktem?

GIS w komunikacie zamieszczonym na swojej stronie informuje, jak postępować, jeśli kupiliśmy ser z wycofanej partii:

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem. Konsumenci powinni sprawdzić, czy posiadają w domu partię produktu objętą komunikatem. Produkty z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.

Producent zapewnia o wzmożonej kontroli

Jednocześnie Spółdzielnia Mleczarska Ryki w oficjalnym oświadczeniu dotyczącym zakwestionowanej partii zapewnia o bezpieczeństwie swoich produktów i zwiększonej kontroli wewnętrznej oraz weterynaryjnej:

Zarząd Spółdzielni Mleczarskiej Ryki oświadcza, że partia sera Gouda w plastrach (nr partii: 290351, z datą przydatności do spożycia 06.09.2019), w której wykryto śladowe ilości Listeria monocytogenes, została niezwłocznie wycofana z rynku. Jednocześnie informujemy, że pozostała produkcja prowadzona jest pod wzmożonym nadzorem wewnętrznym, jak i Powiatowego Lekarza Weterynarii. Oświadczamy, że produkowane w zakładzie SM Ryki sery są bezpieczne i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia

Kolejny komunikat producenta - nie ma się czym martwić?

Kilka dni po pojawieniu się informacji o wycofaniu wspomnianej partii sera, producent opublikował kolejny komunikat. Głosi on, że wykonano szereg badań, które wykazały, iż zawartość bakterii mieści się w granicach normy z dużym zapasem (ponad 10-krotnym). Na potwierdzenie, udostępnił dokumenty ze szczegółową analizą składu sera, a także zapewnił o bezpieczeństwie produkowanych serów.

Komunikat SM RykiKomunikat SM Ryki Fot. materiały prasowe

Zobacz również:

Więcej o:
Komentarze (21)
GIS wycofuje partię sera żółtego Gouda z SM Ryki. Producent zlecił badania. Jest odpowiedź
Zaloguj się
  • radqq

    Oceniono 8 razy 4

    Rycki Edam to jeden z lepszych serów "gotowych w plastrach". Szkoda, że tak dali ciała, bo w dzisiejszych czasach za takie błędy się płaci i straty wizerunkowe pewnie będą.

  • wiserius

    Oceniono 2 razy 2

    Widzę, ze GIS ma "dobrą radę" dla konsumentów: ser wyrzucić! A sianko?

  • uploadhelski

    Oceniono 4 razy 2

    serze wykryto niewielkie ilości bakterii Listeria monocytogenes. Zatrucie nią u osób dorosłych zwykle przebiega bezobjawowo, może jednak stanowić poważne zagrożenie dla kobiet w ciąży, małych dzieci i osób starszych, a także wszystkich z obniżoną odpornością.
    Nie jest tak różowo, bakteria ta jest uznawana za bardzo groźną, i jest przyczyną wielu chorób i śmierci, nie tylko osób osłabionych - w zasadzie przebieg zakażenia zależy od szczepu bakterii a nie tylko indywidualnej odporności.

  • krzycho-to-ja

    Oceniono 4 razy 0

    No szkoda.. bo lubię ich sery. Ale po czymś takim długo żadnego nie kupię

  • justysialek

    Oceniono 3 razy -1

    Ja wczoraj i dziś zajadałam się ryckim edam - jestem w 9 miesiącu ciąży...

  • mark6

    Oceniono 6 razy -2

    GOUDA to i bez bakterii , syf.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX