Nowy grzyb w naszych lasach. Ro郾ie go tyle, 瞠 ludzie wracaj z pe軟ymi koszami

Przyw璠rowa z Ameryki i na dobre u nas zago軼i. Z這tak wysmuk造 pojawi si u nas zaledwie kilka lat temu, a ju jest go pe軟o w polskich lasach. Jak wygl康a i czy mo積a go bez obaw je嗆? Wyja郾iamy.

Złotak wysmukły - debiutant w polskich lasach

Nowy grzyb, którego w polskich lasach spotkać można od kilku lat, robi niemałą furorę. Jest go ostatnio tak dużo, że grzybiarze z zadowoleniem wracają do domów z pełnymi koszami. To złotak wysmukły, inaczej borowik amerykański, wysmukły lub wrzosowy. Zaraz, zaraz... amerykański? Tak, bo jeszcze kilkanaście lat temu zupełnie nie występował w Europie, a przybył tu właśnie z Ameryki Północnej. Najpierw zaobserwowano go na terenie Litwy, następnie Łotwy, a od kilku lat występuje także w Polsce - początkowo tylko na północy (szczególnie w okolicy Łeby, skąd jego inna nazwa "łebski"), a obecnie znaleźć go można w zasadzie w całym kraju.

Dlaczego złotak wysmukły? Wystarczy na niego spojrzeć

 

Złotak wysmukły zawdzięcza swoją nazwę wyglądowi. Środek jego kapelusza jest rudo-brązowy, a brzegi jaśniejsze, złotawe. Kapelusz jest dość mały w stosunku do nóżki, która jest mocna i wyjątkowo długa - stąd przydomek "wysmukły". Kształtem bardziej więc przypomina znanego wśród grzybiarzy koźlarza niż borowika. Jednak w przeciwieństwie do niego trzon złotaka wysmukłego pokryty jest wzorem wydłużonej siateczki, a nie ciemnymi strzępkami. Ma też inny kolor - złotawy, a nie biało-brunatny.

Borowik amerykański w kuchni

Co można przygotować ze złotaka? Wszystko! Fani klasycznych grzybowych dań z pewnością pokuszą się o złotaki duszone z cebulką i śmietaną albo wersję z jajkiem. Znakomicie sprawdzą się też w grzybowym risotto, w postaci sosu na przykład do klusek czy w formie zupy - kremowej lub tradycyjnej.

 

Ponieważ grzybiarze zgłaszają ich ogromne ilości w lasach, z pewnością przyda się zakonserwować złotaki tak, by się nie zmarnowały, a mogły wam służyć przez następne miesiące. Warto więc je zamarynować i zapasteryzować, zamrozić albo ususzyć i wracać do nich, kiedy tylko najdzie was ochota na bigos albo krokiety.

Czy złotak wysmukły może być potencjalnym zagrożeniem?

Z uwagi na fakt, że jest to nowy gatunek w polskich lasach, a także na to, że pojawia się ilościach robiących wrażenie nawet na doświadczonych grzybiarzach, wiele osób zadaje pytanie, czy stanowi zagrożenie dla innych grzybów. Jego obecność odnotowano wśród borowików szlachetnych czy koźlarzy, wydaje się więc, że grzyby te się ze sobą dogadają. Nie ma jeszcze badań, które miałyby stwierdzić potencjalny zły wpływ na leśny ekosystem. Na wszelki wypadek zaleca się jednak, by nie wyrzucać resztek złotaka do lasu, gdzie będzie się dalej rozprzestrzeniał.

Zobacz również:

Wi璚ej o:
Komentarze (21)
Z這tak wysmuk造 (borowik ameryka雟ki) - nowy grzyb w naszych lasach
Zaloguj si
  • siwywaldi

    Oceniono 28 razy 18

    W Polsce, najgorszy jest Rydz Toru雟ki, kt鏎y zatruwa umys造 i trwale og逝pia ludzi, zwlaszcza emeryt闚 :-)

  • marac

    Oceniono 9 razy 9

    Wszystkie grzyby s jadalne. Tylko 瞠 niekt鏎e wy陰cznie jeden raz.

  • shtalman

    Oceniono 6 razy 4

    Najwi瘯szym zagro瞠niem w wolsce to partia PiS-dzielc闚 kt鏎a rozmno篡豉 si przez kills lat i niszczy wszystko na swojej drodze

  • 20portal

    Oceniono 7 razy 3

    Ma豉 g堯wka? Na pewno cz這nek lub wyborca PiS?

  • aeromonas

    Oceniono 2 razy 2

    Borowik wysmuk造 wyst瘼uje na 2 zbli瘸j帷ych si do siebie stanowiskach po obu stronach Bia這g鏎y: ko這 D瑿ek i w okolicy Lubiatowa, na poro郾i皻ych sosnowym lasem wydmach. Wyst瘼uje obficie, czasem po kilka grzyb闚 obok siebie. Jest bardzo smaczny (ale nie tak, jak borowik szlachetny czy ma郵ak), jego smak jest delikatny. Nie jest w堯knisty i nie ciemnieje, je郵i dusi si go pod przykryciem.

  • andzialak

    Oceniono 6 razy 2

    Kiedy by豉 stonka, a teraz z這ta...

  • snook70

    Oceniono 5 razy 1

    Zaraz b璠 krzycze, 瞠 uchod嬈y po lasach rosn....

  • felicjan.dulski

    Oceniono 9 razy 1

    W Ameryce zapewne grzyb闚 si nie zbiera, wi璚 po co tam mia rosn帷?
    W Europie wschodniej b璠zie popularny, a to dla "Amerykanina" najbardziej si liczy (najbardziej popularny ucze, popularna studentka, pracownik...)

  • aeromonas

    0

    Borowik wysmuk造 wyst瘼uje na 2 zbli瘸j帷ych si do siebie stanowiskach po obu stronach Bia這g鏎y: ko這 D瑿ek i w okolicy Lubiatowa, na poro郾i皻ych sosnowym lasem wydmach. Wyst瘼uje obficie, czasem po kilka grzyb闚 obok siebie. Jest bardzo smaczny (ale nie tak, jak borowik szlachetny czy ma郵ak), jego smak jest delikatny. Nie jest w堯knisty i nie ciemnieje, je郵i dusi si go pod przykryciem.

Aby oceni zaloguj si lub zarejestrujX