Czy są już grzyby 2019? Gdzie na grzybobranie? Sprawdzamy

Czy są już grzyby? To pytanie coraz częściej pojawia się wśród zapytań w internecie. Większość z nas przecież uwielbia wybierać się do lasu na grzybobranie, by zbierać pyszne, aromatyczne borowiki, podgrzybki, a także złociste kurki, opieńki czy rydze. Potem przecież można z nich przyrządzić wiele przysmaków - w tym zwłaszcza przetworów. Gdzie na grzyby 2019? Sprawdzamy.

Czy są już grzyby 2019? Występowanie grzybów w naszym kraju

To pytanie nie schodzi z ust zapalonych grzybiarzy. W tym w roku na wysyp grzybów trzeba było nieco poczekać, ponieważ przez długi czas w części województw panowała susza. Tymczasem grzyby można przecież zbierać często już od marca (a jeśli znacie prawdziwych fanów grzybobrania, pewnie słyszeliście, że zdarzało im się chodzić na grzyby - i zbierać je - nawet zimą). Na szczęście po lipcowych ulewach w wielu regionach kraju pojawiły się już upragnione zdobycze - borowiki, podgrzybki, koźlarze (kozaki), kurki, opieńki czy nawet bardziej wymagające rydze.

Uważaj jednak - jeśli na grzybobranie wybierasz się po raz pierwszy, ważniejsze od pytania "czy są już grzyby?" powinno być dla ciebie to, czy znasz się na nich na tyle, by je zbierać. Gatunki jadalne i trujące bywają trudne do odróżnienia dla laika. A zatem jeśli niezbyt znasz się na grzybach, najlepiej w ogóle nie zbieraj tych blaszkowych (bywa np. że kanie mylone są przez niedoświadczonych grzybiarzy z trującym muchomorem zielonawym, znanym również jako sromotnik). Sięgaj za to po te, co do których masz pewność, że są to grzyby jadalne, jak np. borowiki, koźlarze (kozaki) czy maślaki. Kurki, kanie czy opieńki zostaw tym, którzy lepiej znają się na gatunkach grzybów.

Oczyszczanie kurek po zebraniu może być trudne. Jest prosty trik, który pomoże wam pozbyć się z nich piasku. Wystarczą woda i sól - zobaczcie to na naszym filmie:

Gdzie na grzyby 2019? Aktualne występowanie grzybów

Grzyby obrodziły szczególnie w tych miejscach, w których - po suszy - pojawiły się silne opady deszczu. Grzybiarze na forach i stronach poświęconych grzybobraniu, zdradzają, że najlepiej jest  województwach śląskim, dolnośląskim i małopolskim. A zatem wystarczy, że zaopatrzysz się w koszyk i ruszysz na grzyby!

Gdzie jeszcze na grzyby? Ponoć nie brakuje ich także w Wielkopolsce, na Podkarpaciu i Mazowszu. Niestety, najgorzej mają się grzybiarze z Podlasia i województwa kujawsko-pomorskiego, zachodnio-pomorskiego i lubuskiego. Tam dopiero czekamy na wysyp grzybów (zobacz również: Mapa grzybów 2019, czyli gdzie na grzyby?).

Grzybobranie 2019 - co zrobić z grzybami, które już zebrałeś?

Świeże grzyby leśne można wykorzystać w kuchni na wiele smakowitych sposobów. Najczęściej przyrządzamy z nich przetwory, zwłaszcza grzyby marynowane (zobacz nasz przepis na grzyby marynowane). Większość z nich nadaje się jednak również do mrożenia (więcej na ten temat: Jak mrozić grzyby? Zachowaj smak swoich jesiennych zdobyczy na dłużej), a część również do suszenia (czytaj także: Jak suszyć grzyby? Powiemy wam jak najlepiej ususzyć wasze zdobycze).

Z grzybów - zarówno tych świeżych, jak i mrożonych (po rozmrożeniu) lub suszonych możecie również przygotować wiele pysznych dań. Tym, które po grzybobraniu przyrządzamy najczęściej, jest oczywiście zupa grzybowa. Smakowitym dodatkiem do dań mięsnych i placków ziemniaczanych będzie również sos grzybowy. Fani barszczu natomiast z pewnością przyrządzą krokiety z kapustą i grzybami, a amatorzy kuchni włoskiej - pyszne risotto z grzybami.

Więcej o: