Największy kotlet na świecie powstał w bawarskim miasteczku. Ma powierzchnię sporego mieszkania

Największy kotlet na świecie został przyrządzony w Mengkofen, niewielkiej liczącej niecałe 6000 mieszkańców miejscowości w Bawarii. Sznycel, przyrządzony głównie z mięsa z kurczaka, jajek i bułki tartej, ważył ponad tonę - dokładnie 1208 kilogramów, dzięki czemu trafił do Księgi Rekordów Guinnessa.

Największy kotlet na świecie powstał - jak informuje serwis Mirror - z 400 kotletów drobiowych, 4000 jajek i 250 kilogramów bułki tartej. By usmażyć kotlet, potrzeba było również aż 14 000 litrów oleju.

Relację wideo z jego przyrządzania możecie obejrzeć poniżej:

Największy kotlet na świecie - jak go przyrządzano?

Kotlet, który osiągnął wagę 1208 kilogramów i powierzchnię 70 metrów kwadratowych okazał się na tyle duży, że trafił do Księgi Rekordów Guinnessa. Poprzedni rekord należał do sznycla o ponad połowę mniejszego (według księgi ważył on "zaledwie" 550 kilogramów i został usmażony również w Niemczech, we Frankfurcie nad Menem w 2011 roku).

Zdaniem organizatora akcji smażenia wielkiego kotleta, w wydarzeniu wzięło udział około 12 000 osób. Gapie obserwowali, jak grupa kucharzy najpierw rozbija mięso, by później ułożyć je na ogromnej kratce. By przed smażeniem posypać mięso bułką, musieli oni zwisać nad kotletem na specjalnej platformie.

Gotowy kotlet z pomocą strażaków został przetransportowany do wypełnionej olejem formy, w której został następnie usmażony. Gdy osiągnął piękną, złocistą barwę, wyciągnięto go, zważono, pokrojono, a następnie nakarmiono nim głodną publiczność.

Więcej o: