Co się dzieje, kiedy mucha usiądzie na jedzeniu? Wyjaśniamy

Gdy na jedzeniu usiądzie mucha, zwykle zganiamy ją i jemy dalej bez namysłu. Może jednak warto się na chwilę zatrzymać i zastanowić, bo ich obecność może znacząco wpłynąć na nasze zdrowie. Dlaczego muchy, które dotknęły jedzenia, mogą być niebezpieczne? Wyjaśniamy.

Muchy rzeczywiście takie groźne?

O ile zauważone karaluchy to oczywiste bodźce do opuszczenia restauracji, o tyle muchy nie wzbudzają aż tak silnych emocji. W końcu są niemal wszędzie. Nie przejmujemy się ich obecnością również w naszych domach, pod warunkiem, że nie przybyły tam całą armią. Jednak muchy, które siadają na jedzeniu, mogą powodować poważne problemy. Co konkretnie stanowi zagrożenie? 

Muchy przenoszą bakterie, ale nie tylko...

Muchy żywią się tym, co ludzi odrzuca - z oczywistych powodów. To głównie psujące się resztki jedzenia, padlina i odchody. Owady uzbrojone są w aparaty liżąco-ssące, zatem nie potrafią przeżuwać pokarmów, a je piją. Zanim to się stanie, muszą więc zamienić swoje pożywienie w formę płynną. Robią to poprzez wydzielenie specjalnych enzymów. Można powiedzieć, że zanim zaspokoją głód, plują na jedzenie. Jeśli więc zganiacie muchę ze swojego obiadu, jest duże prawdopodobieństwo, że zdążyła się już zabrać za jego pałaszowanie.

Jednak to nie najważniejsza rzecz, którą powinniście się przejmować. Przez to, że owady te chodzą po zepsutym jedzeniu czy padlinie, cała gama bakterii i drobnoustrojów chorobotwórczych przykleja się do ich ciał, podróżuje wraz z nimi i opada między innymi na jedzenie. Jedna mucha może przenieść na sobie nawet sześć milionów mikroorganizmów, które u ludzi wywołują poważne zagrożenia dla zdrowia. To między innymi gruźlica, Choroba Heinego-Medina (tzw. polio), wąglik czy salmonelloza.

Oczywiście z drobnoustrojami chorobotwórczymi mamy do czynienia na co dzień i w większości przypadków jedno dodatkowe zetknięcie nie wywoła poważnej choroby. Nie ma jednak pewności co do tego, z czym dana mucha miała styczność, dlatego najlepiej jest przeciwdziałać potencjalnemu zagrożeniu.

Odpowiednie przechowywanie uchroni przed muchami

Warto zaopatrzyć się w moskitiery, zamykać drzwi i odpowiednio przechowywać jedzenie. To, które macie zamiar niedługo zjeść, można schować pod specjalnymi przykrywkami pokrytymi siateczką. Uniemożliwia ona dostawanie się much i meszek do dania. Całą resztę najlepiej chować w lodówce lub w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Należy też pamiętać o regularnym wynoszeniu śmieci. Można też walczyć z muchami na inne sposoby. Zobaczcie kilka myków.

Zobacz również:

Więcej o:
Komentarze (29)
Muchy na jedzeniu to poważne zagrożenie. Dlaczego trzeba się ich bać?
Zaloguj się
  • kapitan_kloss

    Oceniono 8 razy 8

    Tym artykułem zniszczyliście mi życie.

  • siwywaldi

    Oceniono 5 razy 5

    Najbardziej przeraziła mnie wiadomość, że mucha może przenosić bakterie wąglika.
    bo jak wiadomo, bakterie wąglika są tak popularne, że można je kupić w każdym sklepie z bakteriami i że zakupu może dokonać nawet mucha :-)

    A swoją drogą to zastanawiam się czy autor wierzy w to co pisze? Bo skoro tak, to najpóźniej za tydzień powinien paść z głodu, bo muchy, tak samo jak motocykle, SĄ WSZĘDZIE ! :-)

  • adam.c.54

    Oceniono 2 razy 2

    Jakby wedlug tego co napisal ten pan (pani) ? muchy byly tak ,,niebespieczne" to ludnosc polowy Afryki by juz dawno wymarla. A ,,problemy" Europy z emigranami bylyby w duzym stopniu rozwiazane.

  • siwywaldi

    Oceniono 2 razy 2

    Muchy wcale nie są obrzydliwe.
    Bo czy ktoś słyszał, żeby mucha bekała lub pierdziała przy jedzeniu? :-))

  • voyteko

    Oceniono 2 razy 2

    i jak tu chodzic pod mucha...

  • pivit

    Oceniono 6 razy 2

    W sam raz artykuł na jesień i zimę kiedy muchy padają. Na wiosnę trzeba było się produkować. A artykuł na poziomie podstawówki.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX