Pomyliła wasabi z awokado. Wylądowała w szpitalu z "zespołem złamanego serca"

Choć najczęstszymi problemami zdrowotnymi związanymi z jedzeniem są zatrucia i reakcje alergiczne, czasem zdarzają się też ekstremalne przypadki. 60-letnia Izraelka pomyliła wasabi z awokado i wylądowała w szpitalu. Wszystko za sprawą "zespołu złamanego serca".

Kobieta pomyliła wasabi z awokado

Da się pomylić wasabi z awokado? Cóż, kolor mają podobny, ale jeśli zje się je szybko, można przeżyć niezbyt przyjemne zaskoczenie. Tak stało się w przypadku pewnej 60-letniej Izraelki. Podczas wesela bez namysłu zjadła sporą ilość pasty wasabi, myśląc, że to dip z awokado. W konsekwencji trafiła do szpitala. 

Nadmiar wasabi spowodował objawy podobne do zawału

Oczywiście efekt pomyłki Izraelka poczuła od razu. Ostry smak japońskiego chrzanu błyskawicznie rozniósł się po jej przełyku i drogach oddechowych. Choć zwykle po zjedzeniu dużej ilości tego specyfiku po prostu się płacze i odczuwa chwilowy dyskomfort, w przypadku tej kobiety zareagowało serce. Poczuła silny ucisk w okolicy klatki piersiowej, który następnie przeniósł się także na ręce. W związku z tym, że była na weselu, postanowiła zignorować objawy na kilka godzin. Rano zgłosiła się do lekarza z uczuciem osłabienia. Podejrzewano zawał, jednak po serii badań okazało się, że kobieta cierpi na zespół takotsubo, czyli tak zwany zespół złamanego serca. Po krótkiej hospitalizacji i terapii lekami, Izraelka wróciła do zdrowia.

Na czym polega "zespół złamanego serca"?

To przejaw ostrej niewydolności serca, który zwykle pojawia się w skutek silnych przeżyć emocjonalnych lub fizycznych. Może to być strata bliskiej osoby lub wypadek samochodowy. Sytuacja Izraelki to pierwszy przypadek na świecie, w którym jedzenie stało się bezpośrednią przyczyną wystąpienia "zespołu złamanego serca". 

Na jakie produkty także warto uważać?

Choć przypadek z pomyleniem wasabi z awokado jest dość ekstremalny, warto uważać na to, co się je. Najczęściej padamy ofiarą niezadeklarowanych w daniu składników, które wywołują reakcje alergiczne. Warto więc wcześniej uprzedzić kelnera lub organizatorów przyjęcia. Należy też uważać z jedzeniem o wątpliwej świeżości, w szczególności jeśli to tatar, sushi lub inne potrawy z surowym mięsem, ponieważ mogą się w nich rozwijać groźne drobnoustroje. Również jedzenie, które chętnie obsiadają muchy, lepiej odstawić (więcej na ten temat: "Co się dzieje, kiedy mucha usiądzie na jedzeniu? Wyjaśniamy").

Pamiętajcie jednak, że to ekstremalna sytuacja i japońskie potrawy mogą być naprawdę bardzo smaczne. Jeśli sami chcecie się przekonać, koniecznie zróbcie w domu wyjątkowy tort sushi. Poniższe wideo pokazuje, jak łatwo się go robi.

Zobacz wideo

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA