Propozycja na obiad i deser - kluski leniwe z przepisów Kuby Korczaka z dodatkiem... nalewek smakowych

Leniwe pierogi, zwane też kluskami, to typowe comfort food, które znamy z kuchni naszych babć. Choć zwykle przyrządza się je w formie deseru, doskonale smakują też na słono. Nie każemy wam wybierać. Oto przepisy na obie wersje, ale nie byle jakie, bo opracowane przez Kubę Korczaka, a w dodatku zawierają w sobie smakowe nalewki.

Pierogi dla leniwych

Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd wzięła się nazwa "pierog leniwe"? Jeśli tak, przychodzimy z odpowiedzią. Składniki, których używa się do ich przygotowania są takie same, jak w przypadku pierogów z serem. Jedyna różnica jest taka, że nic nie trzeba lepić. Twaróg, jaja i mąkę wystarczy ze sobą dobrze połączyć, zagnieść ciasto i odcinać niewielkie kluseczki, które potem gotuje się we wrzątku. To zatem doskonały przepis na szybkie i efektowne danie.

My przedstawiamy dwa przepisy opracowane przez Kubę Korczaka. To wersja wytrawna z sosem kurkowym oraz na słodko z konfiturą różaną i palonym masłem. Jednak to nie będą zwykłe leniwe, oba przepisy wykorzystują smakowe nalewki (bez obaw, alkohol wyparuje, a pozostanie znakomity smak i aromat).

Leniwe na wiejskim twarogu od Pani Eli aromatyzowane nalewką orzechową z sosem kurkowym z nutą imbiru z dodatkiem kurczaka zagrodowego

Składniki dla dwóch osób:

Leniwe:

  • 120 ml nalewki orzechowej
  • 150 g z twarogu
  • jajko "0"
  • 50 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 50 g mąki pszennej tortowej

Mięso:

  • 200 g trybowanych udek kurczaka zagrodowego lub wiejskiego
  • ząbek czosnku
  • 50 g korzenia imbiru
  • 50 ml sosu ostrygowego
  • 10 ml oleju do smażenia
  • 4 gałązki świeżej kolendry 

Sos kurkowy:

  • 100 g lub więcej kurek
  • 100 ml śmietanki 18 proc.
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • duża lub dwie małe cebule
  • 50 g masła
  • duży ząbek lub dwa małe czosnku
  • 50 ml oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Nalewkę orzechową podgrzewamy w rondlu, doprowadzamy do delikatnego wrzenia, odparowujemy przez ok. 1 min i odstawiamy do ostudzenia. Do miski wrzucany twaróg, jajko, mąki, dwie szczypty soli oraz wlewamy ostudzoną nalewkę orzechową. Całość wyrabiamy ręką, łyżką lub w robocie kuchennym z odpowiednią końcówką. Na blacie rozsypujemy mąkę i rozprowadzamy równomiernie. Delikatnie rolujemy walce, które następnie należy pociąć na kawałki. Kluski wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy ok. 2 min od wypłynięcia. Wyciągamy jedną i upewniamy się czy ciasto w środku jest już ścięte. Jeśli nie spożywamy ich od razu to odcedzone wrzucamy (hartujemy) do zimnej wody, by potem móc podgrzać je ponownie.

Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z kości, chrząstek oraz ścięgien. Następnie kroimy w kostkę o wielkości ok. 1 cm. Do miski z mięsem wrzucamy sos ostrygowy, starty na drobnym oczku imbir oraz czosnek i kolendrę. Zostawiamy na pół godziny do zamarynowania się. Mięso smażymy z dodatkiem oleju. Mieszamy od czasu do czasu, do momentu, w którym wszystkie kawałki się zetną - zmienią kolor na biały.

W rondlu podgrzewamy śmietanki i na małym ogniu gotujemy je, redukując ich objętość do ok. 50 procent. Na patelni delikatnie rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę. Na średnim ogniu doprowadzamy ją do idealnego zeszklenia. Do cebuli dodajemy dwie szczypty soli, masło oraz czosnek posiekany w bardzo cienkie plasterki. Wszystko dusimy ok. 3 min, następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki. Całość mieszamy i dusimy przez kolejne kilka minut, doprawiamy szczyptą pieprzu. Dodajemy zredukowane śmietanki, doprowadzamy całość do wrzenia i wrzucamy mięso. Po chwili łączymy całość z gorącymi kluskami i doprawiamy do smaku. 

Leniwe na wiejskim twarogu od Pani Eli aromatyzowane nalewką pigwową z lodami ze zsiadłego mleka, okruchami w palonym maśle i konfiturą różaną na bazie nalewki malinowej i truskawkowej

Składniki dla dwóch osób:

Leniwe:

  • 120 ml nalewki pigwowej
  • 150 g twarogu
  • jajko "0"
  • 50 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • sól
  • 50 g masła
  • 50 g bułki tartej
  • 20 g cukru

Lody ze zsiadłego mleka: 

  • 100 ml zsiadłego mleka
  • laska wanilii
  • 50 g cukru
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • duża czubata łyżka oleju kokosowego

Lody w wersji łatwiejszej:

  • 200 g dobrej jakości lodów waniliowych
  • 100 ml zsiadłego mleka

Okruchy w palonym maśle:

  • 50 g czerstwego chleba lub bułki
  • 50 gm masła
  • sól

Konfitura:

  • 50 ml nalewki malinowej
  • 25 ml nalewki truskawkowej
  • 50 g konfitury malinowej
  • 50 g konfitury truskawkowej
  • 50 g konfitury z płatków róży
  • kardamon mielony
  • imbir mielony
  • cynamon mielony

Sposób przygotowania:

Nalewkę pigwową podgrzewamy w rondlu, doprowadzamy do delikatnego wrzenia, odparowujemy przez ok. 1 min i odstawiamy do ostudzenia. Do miski wrzucany twaróg, jajko, mąki, dwie szczypty soli oraz wlewamy ostudzoną nalewkę orzechową. Całość wyrabiamy ręką, łyżką lub w robocie kuchennym z odpowiednią końcówką. Na blacie rozsypujemy mąkę i rozprowadzamy równomiernie. Delikatnie rolujemy walce, które następnie tniemy na kawałki. Kluski wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy ok. 2 min od wypłynięcia. Wyciągamy jedną i upewniamy się czy ciasto w środku jest już ścięte. Jeśli nie spożywamy ich od razu to odcedzone wrzucamy (hartujemy) do zimnej wody, by potem móc je podgrzać. Przed podaniem klusek wrzucamy je na patelnię, na której wcześniej zrumieniliśmy na maśle bułkę tartą. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

Do maszyny do lodów wrzucamy wszystkie składniki wraz z nasionami laski wanilii. Włączamy i ucieramy lody na gładką masę. Przechowujemy w zamrażalniku, wyjmujemy chwilę przed podaniem, aby lekko odtajały. Wersja łatwiejsza polega na szybkim i dokładnym połączeniu w misce lodów waniliowych ze zsiadłym mlekiem. Sposób przechowywania i podania jest taki sam.

Z pieczywa formujemy równomierne okruchy o wielkości ok. 0,5 cm. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, aby nabrało lekko orzechowego koloru. Następnie na patelnię wrzucamy okruchy, równomiernie rozprowadzamy masło na ich powierzchni, mieszając szybko i dokładnie.

Do rondelka wlewamy nalewkę malinową i truskawkową. Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy konfitury oraz po małej szczypcie każdej z przypraw. Wszystko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Po ostudzeniu możemy przechowywać w słoiku, w lodówce. Łączymy całość z gorącymi kluskami, podając z gałką lodów.

Więcej o:
Copyright © Agora SA