Niczego bardziej apetycznego dziś nie zobaczycie. Nadleśnictwo Baligród poleca smakowite, skwierczące rydze

Jesień to czas grzybów. W wielu miejscach jest ich prawdziwy wysyp. Jak je potem wykorzystać? Nas zainspirowali leśnicy z Nadleśnictwa Baligród.

Jesień - czas grzybów

Jesień zachęca do grzybobrania. Grzybiarze chętnie chwalą się swoimi łowami w mediach społecznościowych tak, jak zrobił to pan Marcin. A co potem robić ze zdobyczami? Można je ususzyć, zamrozić czy zamarynować, dzięki czemu pyszne sezonowe grzyby będą zachwycać nawet w zimowe miesiące. Jednak to, co najczęściej robi się ze świeżo zebranymi grzybami, to przygotowanie z nich pysznych potraw. Jesteśmy w stanie to zrozumieć - w końcu kto by się im oparł?

Smażone rydze z Baligrodu

Leśnicy z Nadleśnictwa Baligród zainspirowali swoich obserwatorów filmikiem, który opublikowali na swoim profilu na Facebooku. Smażone rydze? Jesteśmy na tak! Nie wymaga to dużo pracy ani czasu, a efekt jest zachwycający. Zresztą sami zobaczcie i posłuchajcie, jak apetycznie skwierczą na patelni świeżo zebrane rydze.

W komentarzach pod postem Nadleśnictwa Baligród pojawiło się sporo żartobliwych oskarżeń. Jeden z fanów profilu napisał:

Serca nie macie

Z kolei inny dodał:

"Bezlitośni" to dobre określenie

Jak przygotować smażone rydze?

Jak na klasyczny, domowy przepis przystało, jest to bardzo proste. Wystarczy oczyścić świeże grzyby, a większe sztuki przekroić na kilka części. Następnie na patelni rozgrzać łyżkę lub więcej (w zależności od ilości grzybów) masła. Można też dodać posiekaną cebulkę i smażyć ją, aż stanie się szklista. Na koniec do środka wrzucić grzyby, doprawić solą oraz pieprzem, po czym dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez kilkanaście minut do momentu, aż rydze zmiękną, ale nie będą się rozpadać

Taką potrawę można podawać ze świeżym pieczywem jako przekąskę lub wraz z polędwiczkami i ziemniakami na obiad. Dla fanów rydzów przygotowaliśmy jeszcze dwa przepisy na dania z ich użyciem, czyli rydze smażone z boczkiem i czosnkiem oraz risotto z rydzami. Więcej o tym: Jak wygląda rydz i co można z niego przygotować? Oto mały poradnik rydzowy.

A jeśli wasze ostatnie grzybobranie było wyjątkowo owocne, zachęcamy was do przygotowania znakomitych grzybów marynowanych. Sami zobaczcie, że to bułka z masłem.

Zobacz również:

Więcej o:
Komentarze (5)
Co na obiad? Nadleśnictwo Baligród inspiruje filmikiem ze skwierczącymi rydzami
Zaloguj się
  • sokrates2.life

    Oceniono 1 raz 1

    Muchomor czerwony - może smaczny nie jest, ale na pewno nie trujący, za to po (umiarkowanym) spożyciu widzi się więcej...

  • sw.stefan

    0

    To są rydze jodłowe (górskie), śmierdzące w tej formie jak jasna cholera, nijak się mają do rydza właściwego,
    nadają się tylko w ocet, ewentualnie kiszenie jak ktoś lubi ekstremalne doznania.

  • o_kulson_nac

    Oceniono 1 raz -1

    Nie dusić rydzów.
    I dosłownie i w przenośni.
    Smażyć rydze w masełku.
    Chrupiąca skórka!
    Nie dusić. Dusi się k. maślaki.

  • neat

    Oceniono 2 razy -2

    Polowanie na żubry i ukrywanie kolegi leśniczego to w LP standard? Grzybki to chwyt marketingowy.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX