Pan Kamil znalazł czasznicę o wadze 7,5 kg. To naprawdę imponujący grzyb! Jak go jeść? Podpowiadamy

Czasznica olbrzymia nie jest znana większości grzybiarzy amatorów. Jest to jednak smaczny grzyb jadalny, który w dodatku osiąga często imponujące rozmiary. Jak go rozpoznać podczas grzybobrania? Podpowiadamy.

Czasznica olbrzymia - co to za grzyb?

Na pewno nie raz natknęliście się podczas spaceru po polu czy obrzeżach lasów na małe, przypominające piłeczki grzyby. Zazwyczaj nazywamy je po prostu purchawkami i omijamy szerokim łukiem. Część osób skacze po nich, uwalniając z wnętrza dojrzałego grzyba zarodniki. Większość z nas nie wie jednak, że można je również bezpiecznie jeść.

Wśród nich najbardziej imponujące rozmiary osiąga czasznica olbrzymia, zwana też purchawicą olbrzymią. Średnica tych grzybów sięga 60 centymetrów, a obwód nawet 135 centymetrów. Największy odnotowany okaz znaleziono w Czechach - ważył aż 20 kilogramów, a jego obwód wynosił ponad dwa metry (więcej na ten temat: Czasznica olbrzymia to zawodnik wagi ciężkiej wśród grzybów)!

Aż żal nie pochwalić się zdjęciem, kiedy znajdzie się taki okaz! Dlatego wielu grzybiarzy w ostatnich dniach z przyjemnością dzieli się w mediach społecznościowych swoimi zbiorami. Swoim zdjęciem podzielił się z nami i naszymi czytelnikami pan Kamil, który podczas ostatniego grzybobrania znalazł kilka czasznic olbrzymich - w tym jedną o wadze 7,5 kg. Ten okaz robi wrażenie, prawda? Grzybiarz podczas wyprawy znalazł również nieco kań.

Czasznica olbrzymia obok wiaderka z kaniamiCzasznica olbrzymia obok wiaderka z kaniami Fot. Kamil Kucharczyk

Czasznica olbrzymia - jak wykorzystać ją w kuchni?

Jeśli natkniecie się podczas grzybobrania na czasznicę, sprawdźcie po pierwsze, czy w ogóle nadaje się ona do jedzenia. Zbierajcie te okazy, których skórka i miąższ są jasne. Gdy grzyb zaczyna ciemnieć, staje się niesmaczny.

Czasznica w smaku przypomina nieco pieczarki. Odróżnia ją od nich wygląd - jest po prostu białą kulą (mniej lub bardziej regularną), bez trzonu i blaszek pod kapeluszem.

Jak przyrządzić czasznicę? Jeśli kiedykolwiek smażyliście kanie (przepis znajdziecie w naszym artykule: Jak usmażyć kanie? Przydatny poradnik każdego amatora grzybów), na pewno poradzicie sobie też z czasznicą. Wystarczy obrać ją ze skórki, pokroić w grube plastry. Następnie doprawia się je solą i pieprzem, panieruje w jajku i bułce i smaży na rozgrzanym oleju. Takie "grzybowe kotlety" to świetny zamiennik dla schabowych!

Jak dobrze znasz się na grzybach? Uważaj - te wyglądają na jadalne, ale mogą bardzo zaszkodzić:

Więcej o:
Komentarze (29)
Pan Kamil znalazł czasznicę o wadze 7,5 kg. To naprawdę imponujący grzyb! Jak go jeść? Podpowiadamy
Zaloguj się
  • bodzianowicz

    Oceniono 5 razy 5

    uwaga - grzyby sa ciężkostrawne

  • seczytam

    Oceniono 6 razy 4

    W TVPiS mówili, że to dzięki prezesowi takie ładne grzyby rosną, za PO takich nie było.

  • yslsl

    Oceniono 3 razy 3

    Czasznica jak czasznica, ale jakie Pan ma piękne kanie... Aż łezką uroniłam z nostalgii

  • marian-pazdzioch-syn-jozefa

    Oceniono 1 raz 1

    Z pewnością nazwa "schabowy" wzięła się od kotleta z grzybów :)

  • hakatumbaitsumani

    Oceniono 3 razy 1

    Grzyb po usmażeniu nawet smaczny, ale ciężkostrawny. I długo po pierwszej konsumpcji nie ma się na niego ochoty. Przerabiałem temat kilka razy.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX